Kenyanere vil lære af dansk model

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Social dialog er vejen frem, mener arbejdsgivere og fagbevægelse i Kenya, der er præget af uro og splittelse på arbejdsmarkedet. De roser dansk samarbejdsprogram, som dog slutter om godt 3 måneder.

Af Peter Rasmussen

Kenyas arbejdspladser er præget af konflikt og uenigheder. Mange af arbejderne har ingen rettigheder, og der er en del mistillid mellem arbejdsgivere og fagforeninger.

Skriver 3F i sit nyhedsbrev torsdag.

3F har i fire år været aktiv i et Danida-program i det østafrikanske land. Den danske støtte er blandt andet gået til det nationale arbejdsmarkedsråd, hvor fagbevægelse, arbejdsgivere og regering forsøger at finde fælles fodslag.

– Den danske støtte har bragt os tættere sammen. Projektet har rykket nogle grænser, så alle parter kan se fordelene i dialog og samarbejde nu. Samtidig har vi fået nye arbejdsmarkedslove, der sikrer arbejdere flere grundlæggende rettigheder, siger Isaiah Kubai, fra bestyrelsen i Kenyas LO, COTU.

Ifølge Kenyas arbejdsmarkedskommisær, Sammy Nyambari, går det den rigtige vej med samarbejdet:
– Forholdet mellem firmaer, regering og fagforening er klart bedre i dag, selv om der ikke er enighed om alt.
Det er dog nødvendigt at styrke fagbevægelsens kompetencer og evne til at organisere flere. Dér, hvor der er fagforeninger på arbejdspladsen, er der generelt ro og stabilitet, siger kommissæren.

Fra næste fase af Erhvervssektorprogrammet i Kenya er det dog slut med den danske bistand til social dialog. Den danske regering har fjernet støtten til samarbejdet mellem arbejdsmarkedets parter og arbejdsministerierne fra de erhvervssektorprogrammerne. Den såkaldte arbejdsmarkedskomponent er derfor ikke en del af Danidas erhvervssektorprogram i Kenya, når den næste fase starter i begyndelsen af 2011.

Det ærgrer Bjarne Harder Larsen, leder af 3F’s solidaritets og bistandsarbejde.
– Det er uforståeligt, at regeringen vælger at skære den del af bistanden bort. Arbejdet er vigtigt for at forbedre betingelserne for arbejdsmarkedet og den sociale dialog i u-landene, sådan som Udviklingsministeriet selv lægger op til i sin strategi, siger Bjarne Harder Larsen.