Klima: ​​Løber Latinamerika tør for vand?

Nogle steder i Mexico er der ligefrem tale om en “jagt på vand”.


Foto: Gerardo Vieyra/NurPhoto via Getty Images

12. oktober 2022

¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika

Podcasten sætter fokus på stort og småt i Mellem- og Sydamerika og dækker både aktuelle begivenheder, tendenser og kulturelle fænomener fra hele regionen.

Bag podcasten står Josefine Aude Raas og Mette Mølgaard, journalister med speciale i Latinamerika.

Alle afsnit af podcasten på Globalnyt

Lyt til ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika på Buzzsprout

Følg med på Facebook

Kan du forestille dig ikke at have adgang til rent drikkevand i dit hjem?

Formentlig ikke, for i Danmark kan vi åbne for vandhanen, når vi har brug for det.

Men sådan er det ikke for mange mennesker i Latinamerika. I Mexico, for eksempel, er det kun lidt over halvdelen af befolkningen (58%), der har adgang til rent vand i hjemmet.

Siden 2005 er adgangen til rent vand reduceret med 21 procent, fortæller Mariana Garay, der er handelsmedarbejder ved den danske ambassade i Mexico.

Det er altså ikke bare Europa, der har oplevet en ekstrem tørke henover sommeren. Det har Mexico også. Mexico er ét af de lande i Latinamerika, der er værst ramt af vandmangel. Situationen er så alvorlig, at to tredjedele af landets kommuner mangler rent vand.

Og der er ligefrem tale om en “jagt på vand” flere steder. I byen Monterrey i det nordøstlige Mexico har nogle kvarterer været uden vand i 75 dage. De lokale står i kø i flere timer foran lastbiler, så de kan fylde deres vanddunke op.

Men det er ikke fordi, der ikke er nok vand, fortæller Mariana Garay. Forvaltningen af vandressourcerne er bare ikke god nok.

“I Mexico går omkring 50-60 procent vand tabt. I Danmark er det kun omkring syv procent, det er meget beundringsværdigt. Så det er en stor udfordring,” siger hun.

Klimaforandringerne gør vejret endnu mere uforudsigeligt, og vi vil i fremtiden se flere ekstremer. Der vil være perioder med både for lidt og for meget vand, påpeger Mariana Garay. Hun uddyber, at vi skal blive bedre til at håndtere vand og til at levere det ud til befolkningen.

Men er vandmanglen i Mexico et varsel om, hvad andre lande i regionen står overfor? Det spørger ¿Qué pasa? – Podcasten om Latinamerika Mariana Garay, handelsmedarbejder ved den danske ambassade i Mexico, om.