Klimaforandringerne er et faktum – litteraturen kan hjælpe os med at forstå dem

Dubai 17. april 2024. ‘Verden under vand’ er titlen på en af de bøger, som Søren Frank nævner og anbefaler i denne uges episode af Højtryk, som handler om klimalitteratur.


Foto: Stringer/Anadolu via Getty Images
Laurits Holdt

18. april 2024

Litteraturen kan hjælpe os med at forstå og indrette os på en fremtid med store klimaforandringer, mener professor i litteratur. Og vi kan lige så godt gå i gang med at læse, for tanken om at stoppe forandringerne er en illusion, mener han.

Klimaforandringerne kan ikke stoppes. Vi er nødt til at finde ud af, hvordan vi lever med dem og indretter os på en hverdag med stigende have og mindre stabilt vejr. Sådan lyder det fra professor Søren Frank fra Københavns Universitet.

Forudsigelsen bygger han på data fra klimavidenskaben og samarbejde med videnskabsfolk inden for naturvidenskaben. Hans egen videnskab er dansk og nordisk litteratur, og han har blandt andet specialiseret sig i såkaldt klimalitteratur.

”Klimalitteratur er både gammel og samtidig litteratur, der tematiserer menneskets forhold til naturen, og især selvfølgelig i nyere tid en litteratur, der også tematiserer de klimaforandringer, den globale opvarmning og den ødelæggelse af biodiversitet, vi er vidne til i, og har været vidne til, de sidste par hundrede år,” forklarer han i denne uges episode af podcasten Højtryk.

Med eksempler fra tidligere tiders forfattere som Victor Hugo, Herman Melville og J. G. Ballard og samtidige forfattere som Kim Stanley Robinson og danske Siri Ranva Hjelm Jacobsen fortæller Søren Frank, at litteraturen kan være med til at forventningsafstemme i forhold til den virkelighed, som vi ser ind i.