Op mod 60 delegationer og 300 internationale deltagere mødes i næste måned i København til stort møde om Somalia. Målet er bringe Somalia og dets internationale partnere sammen for at drøfte vejen mod fred og stabilitet i Somalia.
Danmark er vært, når en lang række regeringsrepræsentanter og internationale organisationer mødes den 19. og 20. november for at følge op på den landeaftale for Somalia, der blev vedtaget for et år siden i Bruxelles, den såkaldte Somali Compact.
Aftalen sås som et tydeligt tegn på det nye partnerskab mellem den føderale regering, Somalias befolkning og det internationale samfund.
”Mødet er et led i bestræbelserne på at fremme fred og stabilitet i Somalia,” siger udenrigsminister Martin Lidegaard ® i en pressemeddelelse.
Årtier med konflikt i Somalia har haft store omkostninger for civilbefolkningen, som i dag lider under den voldelige ekstremisme, der plager landet.
”Derfor skal vi tilbyde vores støtte. Jeg håber, at vi i København kan nå til enighed om, hvordan vi bedst støtter Somalia i at blive et mere fredeligt, demokratisk og stabilt land,” siger Lidegaard.
Mogens J.: Enorme udfordringer
Danmark bidrager årligt med 200 millioner kroner, der skal bruges til at udvikle og stabilisere Somalia.
Pengene går blandt andet til at udvikle retssystemet, fremme økonomisk vækst og skabelse af arbejdspladser, bekæmpelse af pirateri og styrkelse af sikkerheden i landet.
Derudover har Danmark foreløbig i år bidraget med 63 millioner kroner i humanitær hjælp og 10 millioner til akutte interventioner, meddeler Udenrigsministeriet.
”Somalia står over for enorme politiske sikkerhedsmæssige og humanitære udfordringer,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).
”Der er bedre tider forude, og Danmark er klar til at arbejde sammen med Somalia og det internationale samfund om at skabe bedre resultater for den somaliske befolkning,” tilføjer han.
Læs mere hos Udenrigsministeriet og High Level Partnership Forum
.