Kommunikationsbrist mellem nødhjælpsarbejdere og flygtninge i Kenya skaber større nød

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Mangel på kommunikation mellem humanitære nødhjælpsarbejdere og flygtningene i Kenyas hungersramte Dadaab flygtningelejre forværrer en allerede desperat situation.

Det konkluderer en ny rapport, der blev offentliggjort torsdag fra International Media Support, Internews og partnere.

I verdens største flygtningelejr i Dadaab i Kenya er 70 procent af nyankomne flygtninge på flugt fra sult og tørke i Somalia, uvidende om hvordan de skal registrere sig i lejren for at få livsnødvendig nødhjælp.

Det viser undersøgelsen ”Dadaab, Kenya: Humanitarian Communications and Information Needs Assessment Among Refugees in the Camps”, der er baseret på samtaler med 600 flygtninge om deres adgang til og behov for livsvigtig information.

En stor del af de nyankomne flygtninge fortæller også at de mangler grundlæggende information om lægehjælp og husly og hvordan de finder forsvundne slægtninge.

”Undersøgelsen udstiller de konsekvenser som manglende humanitær information kan have for mennesker der i forvejen lever en meget svær tilværelse, der handler om overlevelse. Humanitær information bør tænkes ind som en del af enhver humanitær indsats,” siger Finn Rasmussen, chef for International Media Supports’ Afrika-afdeling.

Ifølge rapporten er radio den mest populære informationskilde i Dadaab-lejren. Men der er ingen specifikke programmer rettet mod beboerne i flygtningelejren.

Mest opsigtsvækkende er det at nødhjælpsarbejdere, regeringsansatte, hæren og politiet som informationskilder, rangerer helt i bunden på flygtningenes liste. Mere end 70 procent af nyankomne flygtninge og 33,5 procent af langtidsflygtningene har aldrig haft mulighed for at stille spørgsmål til nødhjælpsarbejdere eller regeringen.

Trods nogle organisationers velmenende, men enkeltstående initiativer for at forbedre informationen til flygtningene i lejrene, er den koordinerede kommunikationsindsats ikke god nok, konkluderes det i rapporten.

International Media Support har også forsøgt at imødekomme behovet for information de sidste par måneder i form af støtte til den Radio Ergo, der dagligt udsender information om sikkerhed, sundhed og nødhjælpsindsatsen på somalisk.

Anbefalinger i rapporten foreslår workshops i kommunikation for humanitære organisationer og etableringen af et medietræningscenter for lokalsamfundet omkring Dadaab og flygtningene.

Undersøgelsen blev foretaget under ledelse af Internews sammen med International Media Support (IMS), Radio Ergo, det norske flygtningeråd, og Star FM i Kenya.

Læs mere om rapporten her: http://i-m-s.dk/article/report-serious-communications-gaps-camps-somali-refugees-are-putting-lives-risk

Yderligere oplysninger hos:
Helle Wahlberg, IMS, tlf. 88 32 70 05 og e-mail: [email protected]