Kondomer og glidecreme kan give fængsel i Uganda

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Lovgivning er den største barriere for at forebygge den farlge hiv-virus flere steder i Afrika. I lande som Uganda, Nigeria og Kenya sendes borgere i fængsel for at have kondomer eller glidecreme i hjemmet. Præventionsmidler bruges som bevismateriale i kriminalisering af homoseksuelle.

Derfor bør Danmark støtte lokale organisationer for seksuelle mindretal (LGBT) i arbejdet for at ændre denne lovgivning, skriver AIDS-Fondet i en presseudtalelse onsdag.

Fordomme og diskrimination har siden hiv-epidemien løb løbsk for 20 år siden været den største hindring for, at folk opsøger information, test og behandling for hiv – og dermed for, at vi kan komme både hiv og aids til livs. Hiv er nemlig den virus, der kan føre til aids i udbrud.

Men lovgivning udgør nu en mindst lige så stor barriere, når homoseksuelle kriminaliseres og forfølges rundt om i Afrika.

Frygten for at blive arresteret og fængslet for at være homoseksuel får både LGBT-personer (af anden seksuel orientering, red.) og heteroseksuelle til at smide kondomet i skraldespanden, fordi kondomer og glidecreme bruges som bevismateriale i sager, hvor den diskriminerende lovgivning tages i brug.

Politiet i Uganda har i 2013 og 2014 gennemsøgt mindst fire bopæle og brugt fund af glidecreme som bevis for homoseksualitet. De ”mistænkte” er derefter udstillet i medierne.

Gør noget, Danida!

AIDS-Fondet opfordrer Danida til aktivt at modarbejde kriminaliseringen af de udsatte grupper i sit udviklingsarbejde via FN og i dialog med de pågældende lande.

”Skal hiv-forebyggelse lykkes, kræver det, at de, der er i risiko, trygt kan komme frem og søge hjælp. Lovgivning betyder mange steder, at de der har allerstørst behov i stedet gemmer sig væk og langt fra får den hjælp, de har brug for”, siger Henriette Laursen, direktør i AIDS-Fondet.

“Det er grotesk og sørgeligt, at lovgivere, der er sat i verden for at skulle tage vare på deres befolkninger og deres lands udvikling, i stedet øger risikoen for sygdom,” gør hun gældende..

Hvis vi skal komme problemet til livs og sikre de mest grundlæggende rettigheder for LGBT-personer i de 77 lande, der har lovgivning mod homoseksualitet, bør Danmark yde strategisk, direkte økonomisk støtte til lokale LGBT-organisationer i Danmarks samarbejdslande, mener AIDS-Fondet.

Støtten skal sættes ind, hvor de mest udsatte grupper befinder sig (mænd som har sex med mænd, stofbrugere, sex-arbejdere og migranter).

AIDS-Fondet deler ”bevismateriale” ud på Folkemødet

Emmanuel er en ung bøsse fra Uganda, som efter indførelsen af den nye anti-homolov besluttede at søge asyl i Danmark.

Han turde ikke længere opholde sig i landet, fordi han havde været involveret som frivillig i Sexual Minorities Uganda og IceBreakers Uganda, som med støtte fra bl.a. AIDS-Fondet søger at sikre bedre rettigheder og sundhed for LGBT-personer i Uganda.

Nu er han med AIDS-Fondet på Folkemødet på Bornholm, hvor de sammen sætter spot på kriminalisering af homoseksualitet, og hvordan det undergraver indsatsen mod hiv i flere af de lande, Danmark giver bistand til.

Det gøres ved at uddele kondomer og glidecreme, som mange steder bruges af politi og anklagemyndigheder til at dømme indehaverne for homoseksualitet.

Man kan møde Emmanuel og AIDS-Fondet på Allinge Havn torsdag den 12. juni fra 15-17 og den 13. juni fra 12-14 og fra 15-17.

Direktør for AIDS-Fondet, Henriette Laursen, deltager tillige sammen med bl.a. handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i Institut for Menneskerettigheders debat om LGBT, rettigheder og udviklingsbistand.

Det sker lørdag d 14. juni kl. 10.15 til 11.00 på Kæmpestranden.

Yderligere oplysninger hos:

Direktør i AIDS-Fondet Henriette Laursen på tlf. 28 11 10 93 eller Head of Advocacy Laura Kirch Kirkegaard på 25 64 96 33.