Konference skal rejse midler til ofre for Boko Harams hærgen

100913
Sayam-lejren huser godt 4.000 flygtninge. Den ligger i et afsides område af Niger, hvor der i forvejen er mangel på mad og mad.
Foto: Vincemt Tremeau/Oxfam
Laurits Holdt

Mens mange har været optaget af krigene og de humanitære katastrofer i Syrien og Irak, har Boko Haram, der i 2015 sværgede troskab til Islamisk Stat, hærget det nordlige Nigeria og landene omkring Tchad-søen i Vestafrika. Militsens hærgen og regeringernes modangreb har været katastrofal for befolkningen, der har oplevet drab og overgreb, seksuelt misbrug og bortførelser i stort tal – blandt andet af 276 piger fra en kostskole i det nordlige Nigeria. 

Globalnyt har dog forsøgt at følge med i situationen i de områder, der er berørt af Boko Haram. Se vores Boko Haram-relaterede artikler her.

I dag er 2.6 millioner på flugt, og mere end 11 millioner mennesker har mistet muligheden for at brødføde sig selv og har akut brug for sikkerhed, mad og vand. I alt er 20 millioner mennesker påvirket af krisen. 

”Det er en af verdens største humanitære kriser, der finder sted i et af de fattigste og mest sårbare dele af verden. Der er rapporteret alarmerende omfang af vold, seksuelle overgreb, brud på menneskerettighederne og tvungen rekruttering af selv ganske små børn,” siger Else Østergaard, programrådgiver i Oxfam IBIS ifølge en pressemeddelelse fra organisationen, der i 2016 blev en del af den internationale organisation Oxfam.

Oxfams medarbejdere og partnere arbejder lige nu i Nigeria og Niger med at sikre nogle af de hårdest ramte flygtninge og lokalbefolkningen med sikkerhed, mad, rent drikkevand og sanitet. Men opgaven vokser dag for dag, og nu truer midlerne med at slippe op. Norge er vært for fredagens konference, der er arrangeret i samarbejde med FN, Tyskland og Nigeria, og målet er at skabe opmærksomhed om det, der er blevet kaldt de oversete ofre for islamistisk terrorisme, sådan at verdens befolkninger og politikere får øje på den store nød og vil prioritere at hjælpe disse mennesker til et minimum af mad og sikkerhed.

“Vi opfordrer donorer til at finde de nødvendige midler til at undgå at krisen bliver en katastrofe. Vi kan ikke bare se på, at så mange mennesker lider og dør, når vi kan gøre noget ved det,” siger Else Østergaard.

Mere om konferencen på www.oslohumanitarianconference2017.org/documents.cfm

Fakta om konflikten

En voldelig konflikt, der begyndte i det nordlige Nigeria er de seneste tre år intensiveret og har spredt sig ind over grænsen til Niger, Tchad og Cameroun.

Konflikten, der involverer Boko Haram og forsøget på at bekæmpe dem, har haft store konsekvenser for op mod 20 millioner mennesker; 2.6 millioner er på flugt, 4.4 millioner er ramt af hungersnød og 11 millioner har akut brug for sikkerhed, mad og vand.

Der er rapporteret alarmerende omfang af vold, seksuelle overgreb, brud på menneskerettighederne og tvungen rekruttering af selv ganske små børn.

Boko Haram har siden 1990’erne kæmpet for at vælte regeringen i Nigeria og erstatte den med en sharia-stat.

Siden 2010 er militsen vokset i styrke, og har foretaget næsten daglige angreb på mål i Nigeria og senest også i nabolandene Tchad, Niger og Cameroun.

I april 2014 kom de på verdens dagsorden, da de kidnappede 276 skolepiger I Borno State I Nigeria. Det udløste en omfattende militær offensiv, som har forværret situationen for civilbefolkningen.

Ikke mindst fordi man i et forsøg på at afskære Boko Haram fra forsyninger eksempelvis har forbudt de lokale at fiske, handle og dyrke deres marker.

Oxfams arbejde

Oxfam yder livreddende nødhjælp til flygtninge og lokalbefolkningen i Niger, Nigeria og Tchad – særligt mad, rent drikkevand og sanitet for at undgå spredning af sygdomme. Oxfam IBIS er sammen med andre aktører ved at undersøge behovet for at sikre uddannelse til børn på flugt og planlægger en indsats senere i år.

I Tchad: Støtter sårbare familier med penge til at købe mad. Etablerer brønde for at sikre rent drikkevand til flygtninge. Samarbejde med lokalsamfund for at identificere og imødegå de største risici. 

Niger og Nigeria: Underviser lokalbefolkningen i, hvordan de skaber sikkerhed og tryghed for især udsatte kvinder og børn. Uddeler mad og vandrensningstabletter til de mest sårbare familier. 

I Nigeria hjælper vi desuden bønder med såsæd og værktøj, så de kan komme i gang med at dyrke jorden og brødføde deres familier og naboer.