Der skal øge pres på parterne i Libyen for at indgå våbenhvile i konflikten, der har raset siden 2011, hvor den mangeårige leder Muammar Gaddafi blev væltet fra magten og dræbt af oprørere.
Det er et af hovedbudskaberne fra stats- og regeringschefer fra de 55 medlemslande i Den Afrikanske Union (AU), der var samlet til det årlige topmøde i Addis Ababa søndag og mandag under overskriften ”Silencing the Guns” – eller på dansk ”få våbnene til at tie”.
Det er lidt af en opgave i Libyen, hvor forhandlinger mellem repræsentanter for den internationalt anerkendte regering i hovedstaden Tripoli og general Khalifa Haftars oprørsstyrker lørdag endte uden en aftale om våbenhvile. Det er FN, der har mæglet i konflikten, og verdensorganisationen foreslår at fortsætte forhandlingerne i næste uge.
Men fremover skal der i højere grad være afrikanske løsninger på afrikanske problemer, lød det ifølge internationale medier fra flere af deltagerne på topmødet.
På det seneste har AU da også indtaget en større rolle i spørgsmål om fredsskabelse og sikkerhed i Afrika, skriver tænketanken International Crisis Group (ICG). Det har man på det seneste set eksempler på i Sudan og Den Centralafrikanske Republik (CAR). Men i en lang række af de øvrige konflikter på kontinentet, lige fra Cameroun til Sahel-regionen og Sydsudan, kan AU sagtens gøre mere, skriver ICG.
Terrorbekæmpelse i Sahel
FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, opfordrede fra talerstolen i Addis Ababa til at gå til de komplekse problemer med en ”kollektiv, omfattende og koordineret” indsats.
Han understregede, at partnerskabet mellem FN og AU er af ”afgørende betydning”, selv om han bakker op om princippet om, at afrikanske problemer kun kan løses ved en afrikansk indsats, skriver UN News.
Netop konflikten i Libyen har konsekvenser for resten af regionen, i og med at store mængder våben er blevet smuglet fra Libyen til militante grupper i Sahel-regionen.
Guterres understregede overfor de afrikanske ledere på topmødet, at det er afgørende at fortsætte med FN-initiativet Action for Peacekeeping (A4P) i lyset af de begrænsninger, den traditionelle fredsbevarelse oplever – ”særligt der hvor der ikke er nogen fred at bevare, som vi ser det i Sahel,” sagde Guterres.
Han gentog sit synspunkt om, at ”vi i stigende grad har brug for fredsindsatser og antiterroroperationer implementeret af Den Afrikanske Union og støttet af FN”.
”Manglen på støtte fra det internationale samfund er tydelig i dag i Sahel og ved Tchad-søen”, sagde han.
”Hele regionen er truet af terrorisme,” sagde han med henvisning til de jihadistiske grupper, der breder sig hen over de porøse grænser i Sahel.
”Tusinder er blevet dræbt og utallige flere lider fortsat. I Burkina Faso, Mali og Niger viser det stigende antal og kompleksiteten i terrorangreb mod såvel civile som militære mål, at der er brug for et mere robust og integreret svar med fokus på en indsats hen over grænserne,” sagde Guterres.
Fokus på Libyen og Sydsudan
Ved topmødets start overtog Sydafrikas præsident Cyril Ramaphosa, formandskabet fra sin egyptiske kollega, Abdel Fattah al-Sisi. I samme periode har Sydafrika plads i FN’s Sikkerhedsråd, og det kan give landet mulighed for at sætte de afrikanske konflikter højere op på den internationale dagsorden og samtidig presse ledere i andre afrikanske lande til at øge bestræbelserne på at skabe fred og sikkerhed på kontinentet, skriver ICG. Konkret har tænketanken otte anbefalinger til det sydafrikanske formandskab, som kan læses her.
Ramaphosa har sagt, at konflikten i Libyen er en af de to konflikter på det afrikanske kontinent, som han vil holde fokus på. Den anden er Sydsudan, hvor hundredtusinder af mennesker er dræbt siden 2013.
Den sydafrikanske præsident mødtes med Sydsudans præsident, Salva Kiir, og dennes mangeårige rival, Riek Machar, på sidelinjerne af AU-topmødet.
Se også tv-stationen al-Jazeeras udsendelse op til topmødet her