Massive protester og lobbyarbejde fra kvindebevægelsen i Jordan har endeligt båret frugt. I dag er den kontroversielle ’paragraf 308’, som beskytter voldtægtsforbrydere fra deres straf, hvis de gifter sig med offeret, blevet afskaffet. Det sker med et smalt flertal i det jordanske parlament, som sender et anderledes og hårdere signal ud samfundet.
Efter flere dages diskussioner og demonstrationer foran parlamentsbygningen vedtog underhuset i Jordans parlament at ophæve loven. Beslutningen træder dog først i kraft, når parlamentets andet kammer, overhuset, har godkendt den.
Tovtrækning mellem kvindebevægelsen og de konservative grupper
En række menneskerettighedsaktører og kvinderettighedsforkæmpere i Jordan har i de seneste uger protesteret mod loven og arbejdet for at få afskaffet den.
Loven har været til debat i flere år og kampen om den har været en tovtrækning mellem landets dybt konservative grupper og grupper, der arbejder for kvinders rettigheder. Blandt de sloganer som blev brugt under protesterne er ”beskyt barndommen, afskaf paragraf 308”, ”loven beskytter ikke jeres ære, den beskytter en forbryder” og ”voldtag og få tillbudt en brud gratis”.
Til et debatmøde hos menneskerettighedsorganisationen Mizan Law tidligere i denne uge i Amman, delte pårørende til voldtægtsofre deres oplevelser og en underskriftsamling blev sendt til parlamentet. Flere ofre fortalte, hvordan loven har sat psykiske såvel som sociale ar på deres liv.
Kvinder er dem der betaler dobbelt pris
En mor til en ung pige, som blev voldtaget som 13-årig fortalte, hvordan loven har presset pigen ufrivilligt ind i et ægteskab:
”Min datter blev voldtaget, men i stedet for at loven skulle sikre at voldtægtsmanden blev straffet blev hun straffet.”
Datteren viste sig at være gravid, og ifølge moderen blev hun ufrivilligt varetægtsbeskyttet, dvs. at hun som minimum skulle være i myndighedernes varetægt indtil hun fødte. Jordan praktiserer også varetægtsbeskyttelse, som er en form for tilbageholdelse som skal beskytte pigen imod æresdrab.
Efter at hendes mor i frustration søgte hjælpe hos advokater, fandt hun ud af, at hun kun kunne få hendes datter fri gennem ægteskab. Med den beslutning ville voldtægtsmanden efterfølgende gå fri:
”Min datter var bange og meget mærket af hændelsen, og jeg ville ikke bare efterlade hende. Så vi gik med til ægteskabet af tvang. En måned efter blev min datter skilt. Voldtægtsmanden gik fri, min datter er stadig meget mærket efter hændelsen,” fortalte moderen, som gerne vil være anonym.
Fanget i en juridisk klemme
”Jeg følte at mine hænder var bundet, jeg kunne ikke få min datter med hjem før der var gået et år, medmindre hun blev gift med sin voldtægtsforbryder,” siger moderen. Selvom offeret kun en måned efter blev skilt fra voldtægtsmanden betød det, at hun ikke kunne føre sag imod ham mere og hun mistede forældremyndigheden over sin søn. I dag har hun ikke set sønnen i fire år, og hun er meget mærket af hændelsen.
”Hun havde det ikke godt og familien behandlede hende som affald. Selvom der nu er gået fire år, bliver jeg kun mere og mere overbevist om at det er vores døtre som betaler prisen,” fortæller moderen, som forklarer, at som mange andre forbrydere havde manden en kriminel løbebane og udnyttede muligheden med paragraf 308 for at slippe for straf.
Forkæmper for kvinderettighederne og generalsekretær for Jordanian National Commission for Women (JNCW) Salma Nims fortalte til mødet at pigerne og deres familier havner i en juridisk klemme:
”Enten bliver de gift, eller så risikerer de varetægtsfængsel. Børn fortjener at blive beskyttet, ikke straffet for en forbrydelse, som er gået ud over dem og som de betaler en dobbelt pris for,” lød det fra Salma.
Historisk milepæl
Hvis overhuset følger underhusets beslutning vil Jordan følge Tunesien, Marokko, og Egypten, der også har skrottet lignede love i de seneste år.
Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch overvejer parlamentet i Libanon at gå samme vej.
Organisationen siger at der findes lignende love i flere lande i Mellemøsten og Latinamerika samt Filippinerne og Tadsjikstan.
Debatten om loven har afspejlet nogle af de dybe kløfter der er mellem landets konservative og liberale samfundsgrupper.
Fra konservativ side er det blevet argumenteret, at loven er en beskyttelse af kvinder der er blevet voldtaget, fordi de ellers skulle leve med det alvorlige sociale stigma, som voldtægt er. I de konservative dele af Jordan kan en pige som er jomfru ikke blive gift igen for slet ikke at snakke om en pige, som er blevet voldtaget.
Fra liberale gruppers side er det blevet argumenteret, at loven er et juridisk smuthul for voldtægtsmænd. Der var til sidste øjeblik tvivl om udfaldet af afstemningen og resultatet fik flere tilhørere i parlamentet til at bryde ud i jubel.
På stående fod ånder repræsentanter fra kvindebevægelsen lettet op og ser afskaffelsen af paragraf 308 som en historisk milepæl, selvom der stadig er lang vej at kæmpe for ligestilling i det jordanske samfund og lovgivning.