Kritik af Danidas indsats mod aids

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida bruger under 5 procent af den samlede u-landsbistand på at bekæmpe hiv og aids, og det er alt for lidt.

Kritikken kommer fra danske bistandseksperter, der peger på, at hvis indsatsen ikke øges betragteligt, vil epidemien fuldstændigt trække tæppet væk under den øvrige bistand. Simpelt hen, fordi de lande, vi yder bistand til, bryder sammen under de katastrofale virkninger af sygdommen, skriver Politiken Søndag.

– Det er måske meget at sige, at bistanden vil være spildt. Men den vil ikke føre til nogen bæredygtig udvikling, medmindre vi får has på aids, siger Jesper Mørch, chef for FNs Børnefond, UNICEF, i Somalia til bladet. Han har beskæftiget sig intenst med aids-epidemien og dens konsekvenser i Afrika, senest som UNICEFs chef i Sydafrika fra 1998 til 2002.

Det er Danida selv, der har opgjort andelen af hiv- og aids-aktiviteter i 2002 til 554 mio. kr. ud af en samlet ramme for u-landsbistanden på ca. 13 milliarder – en andel, der hverken flytter sig nævneværdigt i år eller i forslaget til næste års finanslov.

Generalsekretærerne i Folkekirkens Nødhjælp og U-landsorganisationen Ibis er enige i kritikken. – Der er brug for en holdningsændring i udviklingsarbejdet. Det er som om vi i Danmark endnu ikke helt har opdaget, at hele folkeslags fremtid er udfordret af hiv/aids”, siger Nødhjælpens generalsekretær, Peter Lodberg, til avisen.

UNICEFs afdelinger i det sydlige og østlige Afrika besluttede for 5 år siden at 10-doble indsatsen mod hiv og aids, som voksede fra 5 til 50 procent af budgettet. – Vi sagde: Der er aids – og hvis vi har tid og penge til overs, er der alt det andet, forklarer Jesper Mørch til Politiken Søndag.

– I dag er Danmark ikke et foregangsland (i kampen mod aids). Danmark er et af flere lande, der gør det rimeligt. Men vi har brug for et foregangsland, der sætter alt ind, mener Jesper Mørch, som har arbejdet for UNICEF i 20 år..