Kritik: Firmaer rapporterer ikke godt nok om konfliktmineraler

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kun få virksomheder har rapporteret tilfredsstillende om deres handel med mineraler fra konfliktområder, siger britisk NGO. Firmaerne må gøre mere for at bevise, at de køber ind på ansvarlig vis.

De rapporter, der foreløbig er indløbet fra forskellige virksomheder om deres brug af såkaldte konfliktmineraler, er dybt skuffende.

Det siger den britiske NGO Global Witness.

”Mens nogle firmaer har indleveret stærke redegørelser, indeholder de fleste rapporter til dato ikke tilstrækkeligt med oplysninger til at vise, at virksomhederne foretager troværdig kontrol af deres forsyningskæder,” siger Sophia Pickles fra Global Witness.

”Virksomhederne skal intensivere deres bestræbelser på at vise, at de køber ind på ansvarlig vis – ellers risikerer de at overtræde loven.”

Sophia Pickles tilføjer, at det er meningen, at virksomhedernes indberetninger skal give forbrugere og aktionærer mulighed for at gennemskue, om mineralerne er købt på ansvarlig vis.

”Men nogle virksomheder undlader at give meningsfulde oplysninger, hvilket antyder, at de ikke har taget de nødvendige skridt for at finde ud af, hvad der reelt foregår i deres forsyningskæder,” siger hun.

Afrikansk blod på varerne

Ifølge den amerikanske Dodd-Frank lov, der blev vedtaget for fire år siden, skal virksomheder kunne dokumentere, at hverken de eller deres underleverandører får forsyninger fra eksempelvis DRCongo, hvor handlen med mineraler er med til at finansiere militser og kriminelle bander.

Firmaer, der får mineraler fra DRCongo eller et af dets nabolande, skal indrapportere, hvad de gør for at sikre sig, at der ikke er ”afrikansk blod” på deres varer.

Reglerne gælder virksomheder, der er tilknyttet en amerikansk børs, og hvis produkter indeholder tantal, tin, tungsten eller guld.

Virksomhederne havde frist til mandag den 2. juni til at indrapportere hvorvidt nogle af deres varer indeholdt konfliktmineraler.

Den amerikanske Securities and Exchange Commission (SEC), som er et uafhængigt administrativt organ, står for kontrollen.