Weekenden er lige rundt om hjørnet. Og som sædvanlig disker Globalnyt op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på den globale verden.
Mød Kimia Bahari
Jeg er 37 år, bosat i København og autodidakt kunstmaler.
Jeg er uddannet modedesigner og digital konceptudvikler. I september 2021 opsagde jeg min stilling som marketingchef og gik fuldtid med min kunst, som går ud på at forene kultur og oprindelse igennem kvindelige portrætmalerier.
Mine malerier tager afsæt i min egen historie som kvinde, og her fylder Iran en naturlig del, da jeg har rødder i landet.
Denne uge har vi fået helt særligt besøg af dansk-iranske Kimia Bahari. Hun har været så rar at overtage pennen fra Globalnyts redaktion, så de kan læne sig tilbage og suge til sig af kulturanbefalinger fra den 37-årige billedkunstner. Det samme kan du.
Kimias anbefalinger byder på bløde, persiske toner og retter med alt fra safran til berberrisbær, som selv den mest utålmodige kok kan lykkes med. Og så sørger hun også for inspiration til den adrenalinlystne eventyrer.
Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted i weekenden. Dem finder du til allersidst i artiklen.
Rigtig god læselyst!
SPIS ‘Mine Persiske Livretter’
Jeg elsker burger. Det ved alle, der kender mig. Men intet slår iransk mad. Og der er så mange fantastiske retter, at jeg ikke kan vælge én livret. Til stor overraskelse for mange er iranske retter meget milde og afbalancerede i smagen. Smagen er karakteriseret ved en sofistikeret brug af det syrlige med det aromatiske. Lime, granatæble, friske krydderurter, safran, berberris (små sure bær) og rosenvand er blandt nogle af de faste ingredienser i det iranske køkken.
Jeg mødte Mehzan Zandian i forbindelse med et støttearrangement for Iran i marts og blev bekendt med hans kogebog; ‘Mine Persiske Livretter’.
Det er en utroligt smuk kogebog, der inviterer dig ind i hans verden med personlige beretninger, minder fra hans tid i Iran og opskrifter på de mest fantastiske iranske nationalretter – fortalt på den mest pædagogiske måde, så selv jeg, der ikke er specielt dygtig eller tålmodig i et køkken, får lyst til at kaste mig ud i det.
Hvis du ikke har overskud til at teste dine kogekundskaber af selv, kan jeg stærkt anbefale dig at prøve en iransk restaurant (hvis der er en i din by), næste gang du skal ud at spise. Du vil ikke fortryde det!
Kogebogen kan findes i diverse boghandlere eller online hos Saxo.
LYT til yndefulde toner fra 70’ernes Iran
Jeg er født i Iran, men ankom til Danmark som 2-årig, og har derfor ingen minder fra min tid i mit fødeland. Jeg taler sproget, farsi, men ikke sådan helt godt nok til, at jeg kan være med på det akademiske niveau.
Alligevel har jeg forelsket mig i farsi, fordi det er et utroligt filosofisk, poetisk og sågar feministisk sprog, tro det eller ej. Og selvom jeg ikke mestrer hvert et iransk ordsprog eller vending, er der ikke noget, der kan vække følelser i mig, som når jeg lytter til gammelt iransk musik fra 60’erne og 70’erne.
Jeg elsker sange som Age Ye Rooz af Faramarz Aslani og Gole Yakh af Kourosh Yaghmaei. Googoosh, Irans største sangerinde med mere end 70 år på bagen, er min ultimative favoritkunstner i genren. Og jeg ville kunne fylde et helt album op blot med anbefalinger med hendes musik, så dyk gerne ned i hendes gamle albums på Spotify.
Selvsamme Spotify har desuden lavet et album ved navn Persian Essentials, som er en samling af alle de gode gamle iranske tracks, jeg nyder at sætte på, når jeg vil sprede bløde, længselsfulde kærlighedstoner i mit hjem.
STÅ på ski i det iranske bjerglandskab
Iranerne elsker alt outdoor, og landet er en kæmpe legeplads. Et af forlystelserne er ski. De
færreste forbinder formentlig Iran med frost og sne, men faktisk er landet et fantastisk sted at tage til for at stå på ski. For samtidigt med, at der findes ørkener i landet, findes der også bjerge med den bedste sne. Og det gælder faktisk – til min egen overraskelse – både i den nordlige og sydlige del af landet.
Så hvis du elsker lyden af frisk sne under skistøvlerne og gerne vil opsøge nye steder at dyrke vintersporten, så skal du overveje Iran som din næste destination. Januar og februar er de bedste måneder at slå sig løs i det persiske pulver, men skisæsonen kan faktisk vare helt frem til maj/juni, hvis du er heldig.
De seneste år er jeg i stigende grad stødt ind i danskere, der har besøgt landet, og det virker som om, Iran er det næste uudforskede land for globetrottere.
(Vær dog opmærksom på at tjekke Udenrigsministeriets rejseanbefalinger. Lige nu fraråder de rejser til Iran, men forhåbentlig bliver det muligt i en lysere fremtid).
DET SKER OGSÅ I WEEKENDEN
Kenyansk band besøger Lille Vega i København
Er du stadig klar til fest søndag aften? Så tag i Vega og oplev Kenyas største band Sauti Sol give koncert til en sal af sydende københavnske fans. Her er de fire prisbelønnede musikere, Obama bad optræde for sig, da han tog på præsidentbesøg i landet. Vil du vugge ind i dansen som ham og synge med på den melodiske afropop sammen med det danske Kenya-crowd, så forbered dig ved at lytte til nogle af deres største hits, som Sura Yako eller Live and Die in Africa. Koncerten finder sted den 18. juni. Der er stadig billetter, og de kan købes her.
Salsafesten rykker ud på Enghave Plads
Det er sommer, solen skinner og derfor har Salsa Libre Copenhagen arrangeret udendørs salsa. Så kridt danseskoene og tag forbi Enghave Plads på Vesterbro den 18. juni kl. 18-22 på Vesterbro. Er du forhindret, fordi du skal til kenyansk koncert i Lille Vega, så kan du glæde dig over, at Salsa Libre vender tilbage hver søndag i juni og juli. Find begivenheden på Facebook her.
Cinemateket viser film fra Haiti
Lørdag den 17. juni viser Cinemateket hele to film af den haïtiansk-fødte filmskaber Raoul Peck. De vil blive introduceret og diskuteret af historiker Nicolai von Eggers, der blandt andet har skrevet om den haítianske revolution i 1791.
De to film, ‘Profit & Nothing But! – Or Impolite Thoughts on the Class Struggle’ og ‘Dear Catherine’, stiller skarpt på Haïtis senmoderne politiske situation, mens Nicolai von Eggers vil forsøge at sætte filmene ind i en større kolonihistorisk kontekst.
Læs mere og køb billetter her.