Kupgeneral i Burundi overgiver sig

nkurunziza
Præsident Pierre Nkurunziza.
Foto: Arkivfoto
Forfatter billede

Efter to dage med drama, forvirring og usikkerhed har kupgeneralerne i Burundi opgivet at skubbe præsident Pierre Nkurunziza fra magten.

”Vi har besluttet at overgive os. Jeg håber, at de ikke slår os ihjel,” siger kuplederen, generalmajor Godefroid Niyombare, ifølge den franske tv-station France24.

En talsmand for præsidentpaladset siger, at tre generaler, som var involveret i kupforsøget, er anholdt, men generalmajor Niyombare er ikke en af dem. Han ventes dog at overgive sig til myndighederne snart.

Erkendelsen af, at kuppet havde slået fejl, kom kort efter, at præsidenten var vendt hjem til Burundi efter et besøg i nabolandet Tanzania.

Her deltog han i et afrikansk topmøde, der handlede om krisen i Burundi.

Nkurunziza afbrød imidlertid sin deltagelse, da nyhederne om kupforsøget kom frem.

Skyderier og tusinder på flugt

Kupforsøget har øget frygten for nye uroligheder forud for det præsidentvalg, der efter planen skal finde sted i næste måned.

I forvejen har der været voldsomme konfrontationer mellem politi og demonstranter, som er utilfredse med, at præsident Nkurunziza vil stille op til sin tredje embedsperiode.

Oppositionen mener, at det er forfatningsstridigt. Burundis forfatningsdomstol har imidlertid sagt god for det med den begrundelse, at Nkurunziza var valgt af parlamentet i sin første embedsperiode, og ikke af folket.

I Burundis hovedstad, Bujumbura, var der natten til torsdag meldinger om sporadiske skyderier og enkelte eksplosioner.

En stor del af dagen torsdag lå gaderne så godt som øde, rapporterer France24.

Over 50.000 mennesker er flygtet ud af landet på grund af valgrelateret vold og andre politiske uroligheder, og den seneste udvikling ventes at sende endnu flere på flugt, siger FN's flygtningeorganisation, UNHCR.