Kvindelige selvmordsbombere vækker bekymring i Nigeria

Forfatter billede

Et stigende antal selvmordsbombeangreb i Nigeria er udført af kvinder og styrker mistanken om, at Boko Haram er begyndt at tage nye, brutale våben i brug i kampen mod Nigerias regering.

Første gang, Nigeria oplevede et selvmordsbombeangreb udført af en kvinde, var i juni.

Siden har meldinger om kvinder med bombebælter spændt fast til kroppen eller sprængstoffer gemt i køretøjer flere gange rystet nigerianerne.

En række angreb af denne type har skabt mistanke om, at den yderliggående islamistiske gruppe Boko Haram i stigende grad benytter sig af denne form for angreb, rapporterer britiske BBC.

I sidste uge gennemførte fire teenagepiger selvmordsangreb i den nordlige by Kano, og i nabodelstaten Katsina pågreb sikkerhedsstyrker tre personer – heriblandt to piger på 10 og 18 år – med bombebælter om livet.

Rygter om Chibok-pigerne

Teenagepigernes selvmordsangreb fik både sociale medier og nigeriansk presse til at svirre med forlydender om, at nogle af de over 200 teenagepiger, der blev bortført fra en kostskole i Chibok i det nordlige Nigeria i april, bruges af Boko Haram som selvmordsbombere.

For nogle uger siden sagde en nigeriansk sikkerhedskilde til medier i landet, at ”det var hele tiden klart, at pigerne ikke ville være de samme længere, efter de i langt tid har været tilbageholdt med deres uønskede værter,” skriver avisen The Daily Post.

Nigerias regering har blankt afvist rygterne om, at nogle af de forsvundne Chibok-piger er blandt selvmordsbomberne, og iagttagere peger på, at der snarere er tale om Boko Haram-medlemmers egne børn.

En del af dem begynder som kokke og rengøringsdamer for gruppen, hvorpå de avancerer i rækkerne og ender med at blive selvmordsbombere i den tro, at de så kommer i himlen.

Kvinder bag fem angreb

Selv om det er uklart, hvem der konkret gennemfører angrebene, er det et faktum, at der på det seneste har været flere kvindelige selvmordsbombere.

Alt i alt har Boko Haram gennemført 11 selvmordsangreb siden 2009, siger sikkerhedsekspert Bawa Abdullahi Wase til BBC.

Af dem har de fem angreb fundet sted inden for de seneste to måneder og var alle udført af kvinder eller piger.

Angrebene har – foruden de fem selvmordsbombere – kostet i alt 10 mennesker livet og såret mindst 27 andre.

Den nye fremgangsmåde tyder på, at Boko Haram kopierer de taktikker, der anvendes af jihad-grupper i Irak og Afghanistan, siger Wase.

140.000 kroner for et angreb

En anden sikkerhedsanalytiker, Martin Ewi fra det sydafrikanske Institute for Security Studies (ISS), siger til BBC, at en del af dem, der lader sig rekruttere af Boko Haram, er religiøse fanatikere – men at der også har været meldinger om folk, der gjorde sig til selvmordsbombere for pengenes skyld.

Ewi hævder, at Boko Haram betalte en selvmordsbomber fire millioner naira – svarende til knap 140.000 kroner – for at angribe et politihovedkvarter i hovedstaden Abuja i 2011.

”Han var en fattig mand. Han gjorde det for sine fire børn, så de kunne få et bedre liv,” siger analytikeren til BBC.

Han tilføjer, at det ikke kan udelukkes, at Boko Haram også har lokket fattige piger og unge kvinder til at blive selvmordsbombere ved at love dem store pengesummer til deres efterladte.