Denis Mukwege, der er gynækolog i DR Congo, hædres med Europas fornemste menneskeretspris for sit arbejde med at hjælpe tusinder af ofre for gruppevoldtægt i sit enorme og kaotiske hjemland, der er kaldt verdens værste sted for kvinder.
Denis Mukwege. Arkivfoto: Radio Okapi (CC)
Europa-Parlamentet besluttede onsdag at give Sakharov-menneskeretsprisen til læge Denis Mukwege fra DR Congo.
Den i dag 59-årige gynækolog åbnede i 1998 Panzi-hospitalet i Bukavu i den østlige del af DR Congo for at behandle kvinder, der har været udsat for grov seksuel vold.
Siden da har Mukwege og hans medarbejdere hjulpet omkring 30.000 voldtægtsofre.
I mange krige og konflikter rundt om i verden anvendes voldtægt som våben, men i DR Congo besluttede Mukwege at hjælpe de kvinder, der var blevet ofre for denne brutale side af krigen.
I dag behandler han stadig kvinder, der har fået alvorlige skader som følge af seksuel vold.
I et interview med den britiske tv-station BBC siger Mukwege, at prisen vil hjælpe voldtægtsofre i DR Congo til at ”føle, at de ikke er alene”.
Han har tidl. bl.a. fået Olof Palme-prisen i 2009, FNs Menneskeretttighedspris i 2010 og Right Livelihood-prisen, også kaldet den alternative Nobelpris, i 2013.
Dansk ros: Han er exceptionel
Der er virkelig brug for prismodtagerens stemme, fortæller Bettina Ravn Skaarup, som er programkoordinator for DR Congo i ADRA Danmark til DR online onsdag.
“I DR Congo er der ekstremt meget kvindeundertrykkelse. Rigtig mange kvinder har ikke nogle rettigheder og bliver ikke anset for ligeværdige med mænd. Så at voldtage en kvinde anses ikke for noget særligt”.
“Der er heller ikke mange mænd i samfundet, som ser voldtægt som et problem. ’Det er jo bare en kvinde, og et eller andet sted har man jo også ret til, og så slemt kan det jo ikke være at være voldtaget’, beretter Bettina Ravn Skaarup om den almene holdning til kvinder.
Om Denis Mukwege siger hun til DR online:
“Det er virkelig sjældent, at en mand går ind og kæmper for kvinder og hjælper dem, der har været ofre for voldtægt. Det er helt exceptionelt”.
I 2012 forsøgte ukendte gerningsmænd at slå Mukwege ihjel. Han måtte derefter flygte fra landet og tage i eksil i Europa. Året efter vendte han tilbage til DR Congo i triumftog for at fortsætte sit arbejde.
Hans patienter havde betalt flybilletten udaf deres (sparsomme) indtægter fra at dyrke løg og ananas.
Det er Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, der sammen med lederne af parlamentets politiske grupper har udpeget Mukwege som årets prismodtager.
Med prisen følger 50.000 euro (372.000 kroner). Mukwege er inviteret til Strasbourg den 26. november for at modtage prisen.
Også hæder til EuroMaidan
På andenpladsen kom den ukrainske protestgruppe EuroMaidan, som også er inviteret med til prisoverrækkelsen i næste måned.
”De politiske grupper anerkender den vigtige rolle, EuroMaidan har spillet i Ukraine, og vil derfor invitere dens repræsentanter med til prisceremonien,” siger Martin Schulz.
På tredjepladsen kom Leyla Yunus fra Aserbajdsjan, der kæmper for frihed og demokrati i sit hjemland.
Europa-Parlamentet sender en delegation til Aserbajdsjan for at møde og støtte Leyla Yunus, lyder det i en pressemeddelelse fra parlamentet.
Sakharov-prisen uddeles hvert år til personer eller organisationer, der forsvarer menneskerettigheder og grundlæggende friheder.
Sidste år gik prisen til Malala Yousefzai, den pakistanske forkæmper for pigers og kvinders rettigheder til uddannelse. Malala blev i år hædret med Nobels fredspris.