Læger uden Grænser sender folk til ebola-udbrud i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det seneste udbrud af sygdommen ebola i DR Congo – der ikke menes at have forbindelse til udbrudet i Vestafrika – er indtil videre begrænset. Læger uden Grænser har sendt et hold til landet for at hjælpe myndighederne med at stoppe spredningen.

Efter ebola er blevet konstateret i Den Demokratiske Republik Congo, sender organisationen Læger uden Grænser et hold bestående af læger, sygeplejersker, logistikere og hygiejneeksperter til landet for at støtte de lokale sundhedsmyndigheder.

”Søndag (24. august, red.) fik vi bekræftet, at fire prøver vi tog i sidste uge, var positive for ebola. Derfor rykker vi hurtigt ud for at isolere patienterne og er allerede begyndt at spore smittekilderne,” siger Jerone Beijnberger, medicinsk koordinator for Læger uden Grænser i DR Congo.

I samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder har vi sat et behandlingscenter op i Lokolia i Boende-regionen i den nordlige del af landet, som er hårdest ramt af udbruddet. ”Vores prioritet er at få stoppet spredningen og at beskytte andre mod at blive smittet,” siger Baijnberger.

Indtil nu er der ikke blevet etableret en forbindelse til udbruddet i Vestafrika. Selvom det ikke kan afvises, så er der dog intet, der tyder på et direkte link til epidemien i Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Ifølge landets sundhedsmyndigheder er dette udbrud det syvende af slagsen i DR Congo. Det første kendte udbrud skete i 1976 nær Ebola-floden, hvilket gav sygdommen sit navn.