Lægetidsskrift kalder WHOs Afrika-kontor for en politisk klub

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Det fremtrædende britiske lægetidsskrift, “The Lancet”, retter i en ledende artikel ætsende kritik mod Verdenssundhedsorganisationen, WHOs, regionalkontor for Afrika, rapporterer BBC Online søndag.

“The Lancet” beskriver regionalkontoret i Brazzaville, hovedstaden i det tidl. Fransk Congo, som en politisk klub snarere end et effektivt sundhedsorgan, og konkluderer, at “det må udvikle sig eller dø (evolve or die)”. Ledelsen er ineffektiv og staben demoraliseret, hedder det.

WHO har ingen kommentarer til beskyldningerne.

“The Lancet” skriver nådesløst, at “båndene til de lokale regeringer er alt for tætte, nærmest incestuøse, og fremtrædende embedsfolk i de afrikanske sundhedsministerier betragter nærmest WHO som deres fremtidige alderdomshjem”.

Indenfor en måned skal WHO udpege en ny regionaldirektør for Afrika til afløsning for den nuværende, Dr. Ebrahim Malick Samba; en proces, som ifølge “The Lancet” burde være åben og gennemskuelig, men som i stedet finder sted bag lukkede døre og ved hemmelig afstemning.

WHO adskiller sig fra andre FN-organisationer ved, at megen indflydelse er lagt ud fra det globale hovedsæde i Geneve i Schweiz til regionalkontorer i de forskellige verdensdele, hvad der indebærer, at de regionale ledelser opnår stor betydning (WHOs regionalkontor for Europa ligger i København, red.).

“The Lancet” noterer sig, at Afrika er den mest udfordrende region for WHO i verden med flest sygdomme pr. indbygger og den laveste grad af økonomisk udvikling. Men hvis WHO-regionalkontoret i Afrika ikke forbedrer sig, er dets berettigelse yderst tvivlsom, anfører det anerkendte tidsskrift ifølge BBC Online.

En hurtig afsøgning af regionalkontorets hjemmeside viser, at der ikke er sendt pressemeddelelser ud fra komplekset i Brazzaville siden slutningen af april (søg under www.who.org) – dvs i næsten 4 måneder..