Lidegaard: Vigtigt at holde fokus på Somalia

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Terrorangreb og pirateri understreger vigtigheden af, at Danmark fortsat holder fuldt fokus på stabilisering og udvikling på Afrikas Horn, siger Martin Lidegaard inden torsdagens møde, hvor Somalia er på dagsordenen.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) mødes torsdag med FN’s generalsekretærs særlige repræsentant for Somalia, Nicholas Kay, og Somalias minister for planlægning og internationalt samarbejde, Said Abdullahi Mohamed, for at drøfte situationen i Somalia og regionen.

Situationen i Somalia er fortsat særdeles skrøbelig på trods af positive skridt siden den føderale regering under ledelse af præsident Hassan Sheikh Mohamud blev etableret i september 2012.

“De forfærdelige terrorangreb i Kenya understreger kun, hvor vigtigt det er at Danmark og verdenssamfundet fortsat holder fuld fokus på udvikling og stabilisering på Afrikas Horn. Det skylder vi befolkningen i de berørte områder, men også bekæmpelsen af pirateri og terror. Det ser jeg frem til at drøfte med Nicholas Kay og Said Mohamed,” udtaler Martin Lidegaard i en pressemeddelelse.

Alvorlige trusler

Somalia står overfor alvorlige humanitære og sikkerhedsmæssige trusler. Landets væbnede styrker og den Afrikanske Union styrker (AMISOM) har i løbet af foråret 2014 gennemført en militær kampagne i store dele af det sydlige og centrale Somalia.

Terrorbevægelsen al Shabaab har på den baggrund revideret sin operationsmodel til asymmetrisk krigsførelse og udvidet sit regionale fokus til også at omfatte nabolande, herunder særligt Kenya.

Mens al Shabaab har taget skylden for de seneste dages terrorangreb i Kenya, har Kenyas præsident, Uhuru Kenyatta, udmeldt, at der er tale om lokale organisationer, der står bag angrebene.

Danmark har fordoblet støtten

I september sidste år vedtog den somaliske regering sammen med det internationale samfund en ny landeaftale for Somalia, der udstikker retningslinjerne for et fremtidigt sikkert, stabilt og udviklet Somalia.

Det har skabt konstruktivt momentum for udviklingen i landet, som Danmark støtter.

Danmark har et betydeligt og bredt engagement i Somalia, og regeringen har fordoblet støtten til 200 mio. kr. om året.

Engagementet dækker hele spektret fra aktivt diplomati over udviklingssamarbejde til bekæmpelse af pirater gennem maritime militære aktioner.