Livsfarlig ideologi for en halv milliard mennesker i Indien

Kirsten Larsen

30. maj 2023

Hinduer må beskytte sig mod muslimers forræderi og forberede sig på at gribe til våben.  Hvis en hindus blod ikke koger, er det ikke blod – det er vand!” lyder udgangsbønnen under rulleteksterne, for den kontroversielle film, ’The Kashmir Files’. 

TEMA: Indien står på spring

Foto: vectomart/Getty Images

Indien overtager i år tronen som verdens folkerigeste land. Samtidig kurtiserer premierminister Modi både USA og Kina for at kapitalisere på stormagternes handelskrig.

Men kan inderne veksle verdens største befolkning til mere indflydelse ude i verden? Kan Modi lokke store internationale firmaer til Indien og skabe millioner af nye jobs? Og kan naturen og klimaet følge med udviklingen?

Indien står på spring til at blive en supermagt. Men der er masser af forhindringer, både inden- og udenfor landets grænser, der kan spænde ben for inderne, allerede inden de stiller til start. Globalnyt stiller skarpt på Indien i en ny artikelrække.

Del I: Indiens regering bevæbner civile hinduer i Kashmir-provinsen

Del II: ‘Det Indiske Århundrede’: Er Indien ved at overhale Kina i verdens økonomiske kapløb?

Del III: Livsfarlig ideologi for en halv milliard mennesker i Indien

Filmen handler om den voldelige konflikt i Kashmir-provinsen, der rasede op gennem 1990’erne. Den fokuserer på de overgreb, som regionens hinduer, panditterne, blev udsat for, og som fik tusinder til at flygte ud af regionen. 

En film som Indiens hindu-nationalistiske statsminister, Narendra Modi, siger, at alle bør se

Faktisk så vurderede Modi og regeringspartiet BJP, at der var så vigtigt, at filmen blev set, at filmen blev skattefritaget, så billetpriserne blev lavere, og offentligt ansatte som politibetjente fik fri til at se filmen. The Kashmir Files blev den tredje bedst sælgende Bollywood film i 2022.

Kritikere påpeger dog, at filmen giver en meget ensidig og propagandistisk udlægning af historien. Journalisten og debattøren Sidharth Bhatia skriver, at filmen dæmoniserer muslimer og hele det ’venstreorienterede’ spektrum af indisk politik – fra Kongrespartiet (INC), over menneskerettighedsforkæmpere og intellektuelle til maoistister. Han sammenligner endda filmen med den nazistiske propaganda.

Ifølge professor Angana Chatterji fra University of California, Berkeley, så er hindu-nationalismen meget mere end bare retorik og propaganda. For regeringspartiets ideologi udgør en meget virkelig trussel imod store dele af den indiske befolkning.

“Tilskyndelser til folkemorderisk vold og udryddelsen af muslimer og subtile signaler til hindu-nationalister om, at de skal gribe til selvtægt, vækker genklang ude i samfundet, fortalte Chatterji, som har forsket i hindu-nationalisme i mange år, til Globalnyt.

De ’andre’ er farlige

Der er ikke mangel på eksempler på den type retorik og den type handlinger som Chatterji taler om, i Modis Indien. ’The Kashmir Files’ og den ekstreme situation i Kashmir er tydelige eksempler på hindu-nationalismen i praksis, fortalte Chatterji, men det er langt fra en enestående sag. 

Religiøse-, etniske- og identitetsmarkører bliver brugt i kampen for at portrættere de dominerende hinduer som den nationale race og de ’rigtige borgere’. Skillelinjer mellem mindretal og flertal bliver konstrueret ’eksplosivt’ hurtigt i hele samfundet og ’forskelle’ bliver brugt til at skabe konflikt og til at fremstille minoriteter, som de farlige, som de ’Andre’ der er samfundsparasitter.” 

Filminstruktør Vivek Agnihotri og skuespiller Pallavi Joshi til et pressemøde The Kashmir Files I maj sidste år. Han kritiserede udenlandske medier for at køre en politisk hetz mod ham. Foto: Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

Undertrykkelsen af de mest undertrykte grupper i kastesystemet, primært Dalitterne såvel som Adivasisserne, og de ikke-hinduistiske minoriteter er omsiggribende.” 

I provinsen Utter Pradesh, er der årligt tusinder af optøjer og masse-sammenstød af sekterisk natur, mens provinsens statholder (chief-minister), BJP-medlemmet Yogi Adityanath, benægter at de finder sted

Overgreb og drab på muslimer er ifølge BBC blevet til en daglig dags begivenhed i provinsen, men selvom situationen i Utter Pradesh er notorisk slem, er vold og hetz mod muslimer og andre mindretal steget markant i hele Indien siden 2014, hvor Modi for første gang vandt posten som statsminister. 

I slut-marts blev en stor historisk moske og madrassa i Bihar provinsen destrueret under optøjer i forbindelse med en hinduistisk festival, og den 15 april blev et muslimsk eksparlamentsmedlem og hans bror skudt ned i Utter Pradesh af tre unge mænd, der råbte det hindu-nationalistiske slogan ’Jai Shri Ram’ (på dansk: ’Æret være Herren Ram’), mens de blev anholdt. 

Det tager kun få øjeblikke at finde eksempler fra den internationale presse på overgreb mod minoriteter i Indien, men der er et enormt mørketal. 

Det kan nemlig være farligt at melde overgreb til politiet eller overhovedet at klage, hvis de er begået af hindu-nationalister, fortalte en forsker på området, der ønsker at være anonym af sikkerhedsmæssige årsager, til Globalnyt. 

Politiet er nemlig i stort omfang en del af det hindu-nationalistiske projekt, og muslimer, kristne, sikher, lavkaste og kaste-løse hinduer (Dalitter) og etniske minoriteter, som Adivasierne, kan ikke forvente at få beskyttelse mod de overgreb, de udsættes for.

BJP og det hindu-nationalistiske projekt

Det er ikke et tilfælde, at Modi er vild med the Kashmir Files, for filmens budskaber går hånd i hånd med Modi og regeringspartiets, Bharatiya Janata Party (BJP), højreorienterede hindu-nationalistiske ideologi og agenda. 

Jørgen Dige Pedersen, som er lektor emeritus ved Århus universitet og forsker i indisk politik, fortalte Globalnyt at: 

”BJP-regeringen vil frygtelig gerne homogenisere Indien, lidt á la Kina, og så være den, der sidder og bestemmer. Det er der ingen tvivl om. Men det bliver svært for dem på den lange bane, og de kommer til at skabe mange konflikter, eller de skaber allerede mange konflikter.”

Indiens befolkning

Det er ingen sikre befolkningstal i Indien, der nu menes at have verdens største befolkning med 1,426 milliarder mennesker. Det anslås, at der er 104 millioner Adivasis (Indiens ’stamme’, 23 millioner sikher, og 28 millioner kristne i Indien. Men tallene kan været meget højere, og der er stater som Assam, der undlader at tælle muslimer og andre minoriteter i folketællinger, eller ligefrem fratager dem deres statsborgerskab.

“Indien er et meget sammensat land, men den nuværende regering forsøger efter bedste evne at ødelægge dets sammenhængskraft ved at køre meget hårdt på, at Indien skal være et hindu-land. Bagved Modi og partiet BJP er der en ret stor hindu-nationalistisk bevægelse med mange forskellige, hvad skal vi sige, organisationer. Nogle af dem er også regulære bøller, som går ud og tæver folk på gaden.”

Hindu-nationalismen er en ideologi, der har rødder tilbage til den anti-koloniale bevægelse i det nittende århundrede. Den er centreret omkring ideen om, at der er en særlig form for fælles indisk identitet baseret på kulturen omkring hinduisme, der definerer, hvad der er indisk, og en vision om, at Indien bør være en hinduistisk nation, udelukkende for hinduer.

Den hindu-nationalistiske ideologi blev ifølge historikere som Marzia Casolari stærkt påvirket af den europæiske fascisme op igennem 1930’erne, en tendens der fortsætter den dag i dag. Kritikere af BJP peger blandt andet på den militarisme, de autoritære og populistiske tendenser BJP udviser og dæmonisering af muslimer og andre uønskede elementer, som eksempler på de moderne fascistiske træk.

For støtter af Modi og BJP er fascismeanklagen dog bare mudderkastning fra politiske modstandere. Den højreorienterede redaktør og debattør R. Jagannathan skriver illustrativt fra den side af, at ”det nu er almindeligt, at den venstre-liberale-krypto-islamistiske opposition kalder Narendra Modi en fascist.”

Ifølge Jagannathan så er ”det ikke kun sager, hvor gryden kalder kedlen sort; det er sager, hvor den venstreorienterede ’gryde’ og islamistiske ’kedel’  står sammen for at aflede opmærksomheden fra deres egen underlige sorthed.”  

De rigtige fascister, påstår BJP-støtterne, er altså hindu-nationalismens ideologiske fjender. 

Hindu-nationalismen har historisk været meget været meget voldelig mod ikke hinduer og hinduer, som ikke deler deres ideologi. 

Det var for eksempel et medlem af den militante organisation RSS, Nathuram Godse, der myrdede Mahatma Gandhi i 1948. En organisation som Modi er medlem af, selvom den har været forbudt adskillige gange igennem Indiens historie for at udøve terror.  Det forsøger BJP regeringen dog at gøre op med, ikke ved at ændre politik, men ved at ændre historien

Krig mod historien

Det har skabt stor furore i Indien, at regeringen har ændret den seneste udgave af den officiele historiebog, der bruges til undervisningen i Indiens gymnasier, så det ikke længere fremgår, at Gandhi blev myrdet af den meget politisk aktive hindu-nationalist. 

Det er ikke et enkeltstående tilfælde, at hindu-nationalister forsøger at ændre historien. Den fremtrædende indiske historiker og samfunds-debatør, Ifran Habib, fortalte i et interview med Al-Jazeera, at han mener, at BJP er ved at omskrive Indiens historie helt. 

Ministerpræsident Narendra Modi fra BJP. Foto: Sonu Mehta/Hindustan Times via Getty Images

BJPs projekt er ifølge Habib at skabe en glorificeret fortælling om et hinduistisk Indien og at slette eller dæmonisere de dele af den indiske historie, der involverer andre grupper og særligt muslimerne. 

Habib fremhæver blandt andet, at de nylige omskrivninger af historiebøgerne også ændrer eller sletter i historien om det muslimske Mogul-rige, der dominerede store dele af det indiske kontinent før briternes kolonisering. Særligt grel, finder Habib påstanden om, at der var store og udbredte tvangskonversioner af hinduer til Islam, hvilket der er bred historisk konsensus om, aldrig er sket. 

I historiebøger og andetsteds udbredes påstande om, at muslimerne overtog eller byggede ovenpå eksisterende hinduistiske templer og hellige steder, hvilket allerede har meget håndgribelige konsekvenser. Det tidligere nævnte angreb på moskeen i Bihar provinsen er nemlig langt fra en sjældenhed. 

Vandalisme og nedbrændinger af moskeer og hellige steder finder hyppigt sted, og der er mindst 3000 sager under behandling ved de indiske domstole, hvor hindu-nationalister forsøger at overtage moskeer. 

Sager som hindu-nationalister vel at mærke får medhold i. I 2019 overdrog Indiens Højesteret Ayodhya-moskeen, der blev angrebet og delvist brændt ned under hindu-nationalistiske optøjer i 1992, til hindu-nationalistiske sagsøgere. 

Retten gav sagsøgerne medhold, fordi den godtog argumenterne om, at moskeen var bygget oven på et helligt hinduistisk sted. Men Habib og mange andre, som for eksempel historikeren Richard Eaton fra Arizona University, siger, at der absolut intet historisk belæg er for, at stedet traditionelt har været brugt til at tilbede hinduguden Rama. 

Habib udpensler i interviewet i Al-Jazeera, hvor langt hindu-nationalisterne vil gå for at skabe en fortælling om et glorværdigt hinduistisk Indien. Blandt andet påstår de helt uden grundlag, at demokratiet stammer fra Indien, og at kastesystemet rent faktisk er en muslimsk opfindelse, som muslimerne førte til Indien i 1200-tallet. 

Selv den verdensberømte turistattraktion Taj Mahal står for skud. I den hindu-nationalistiske udgave af historien, er Taj Mahal ikke bygget af den muslimske Mogul kejser Shah Jahan i 1600-tallet til minde om hans afdøde hustru Mumtaz Mahal. 

Det legendariske Taj Mahal. Andrew Woodley/Education Images/Universal Images Group via Getty Images

I stedet var Taj Mahal oprindeligt et tempel til guden Shiva. Som retfærdiggørelse for genfortolkningen bliver den lynafleder, som blev installeret på den ikoniske bygning af det britiske kolonistyre, nu forsøgt præsenteret som en trefork, som er et helligt symbol for Shiva. 

Meget værre end bare bøller

”Hvis 100 af os bliver soldater og er forberedte på at dræbe to millioner [muslimer], så vil vi vinde… beskytte Indien og skabe en hindu nation,” råbte den kvindelige taler til forsamlingen under en Hindu Mahsabya kongres i december ifølge CNN.

BJP samarbejder med mange, meget mere militante og åbenlyst ekstreme hindu-nationalistiske organisationer, som Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) – der har mere end fem millioner aktive medlemmer – Hindu Mahasabva, Hindu Yuva Vahini og mange andre. 

Sådanne organisationer og bevægelser, som er kendte for at starte dødelige sekteriske optøjer og opfordre til folkemord, er, som Jørgen Dige fortalte, essentielle for BJP og partiets evne til at vinde valg i det komplekse og enorme land.

Situationen er så alvorlig, at eksperter som dr. Seema Khan fra det Australske Institut for Internationale affærer beskriver det, der sker, som stats-sanktioneret hindu-nationalistisk terror. 

Hun beskriver i denne analyse, som eksempel på den dagligdags terror, der foregår i nutidens Indien, at RSS-medlemmer, bevæbnede med jernrør, kricket-bat, og sten, overfalder muslimer, kristne og andre mindretals-individer og tvinger dem til enten at råbe ”Jai Shri Ram” (”Hyld Herren Rama” red) eller blive myrdet.

Når man læser menneskeretsorganisationen Human Rights Watchs årsrapporter for Indien, er det et tydeligt et billede af statssanktioneret kamp mod de andre, som træder frem. 

År efter år kan HRW fremlægge beviser for, hvordan at minoriteter bliver udsat for legal og illegal chikane, og hvordan deres forfatningssikrede religionsfrihed bliver overtrådt og tilsidesat. 

HRW beskriver, hvordan minoriteter udsættes for trusler, uberettigede anklager, vold, seksuel vold, fængsling, mord, lynchninger og pogromer, mens statsmagten oftest bare ser til eller deltager, mens BJPs ledere mere eller mindre åbenlyst opildner deres tilhængere, får gerningsmænd løsladt og vedtager diskriminerende og identitets-kriminaliserende love.

Selvom Modi er medlem af RSS, er han rigtigt dygtig til ikke offentlig at gå for langt i sine udtalelser, siger den anonyme ekspert Globalnyt har talt med.  Der er trods alt stadig love og checks-and-balances tilbage i Indien, men mange andre profiler i NJP er ikke altid lige så forsigtige. 

Det mest åbenlyse eksempel er måske Yogi Adityanah, som bliver retsforfulgt og sagsøgt for en lang række af sager, herunder drabsforsøg, kriminel intimidering, optøjer, fremme af had mellem etniske grupper, og besmittelse af et helligt sted. 

Adityanah er blandt andet blevet fanget på kamera, da han sagde  i at ”hvis [muslimerne] tager en hindupige, så tager vi 100 muslimske piger. Hvis de dræber en hindu, så vil vi dræbe 100 muslimer.”