Ly og varme til Nordiraks fordrevne

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Takket være ekstraordinære donationer fra Danida og private kan Mission Øst uddele vintertøj, tæpper og byggematerialer til fordrevne kristne og yezidier i afsides landsbyer i det nordlige Iraks bjerge, skriver den danske NGO i en pressemeddelelse søndag. 

Mellem jul og nytår uddelte Mission Østs medarbejdere forsyninger til kristne og yezidier, som havde søgt tilflugt i ufærdige bygninger. Presenninger og brædder skaber ly for vinden, tøj og tæpper holder på varmen.

“Nogle havde tag over hovedet, men de fleste manglede tøj, ejendele og liggeunderlag”, fortæller den projektansvarlige i Irak, Sigurd Sorensen, og fortsætter:

“Vi ankom til en by, hvor de ikke havde modtaget nogen hjælp overhovedet. Alle strømmede os i møde fra lave skure og noget, der lignede en slags lagerlokaler”.

Ekstra gave til akutte behov

I lyset af de usædvanlig mange humanitære kriser i 2014 har udenrigsministeriet i december ekstraordinært bevilget yderligere midler til flere organisationers indsatser i humanitære kriser. Mission Øst har valgt at bruge de ekstra tildelte midler til uddeling af vinterudstyr i Nordirak.

Desuden har NGOen uddelt vinterhjælp til trængende i Dahuk-provinsen i hele december. 

Her fortæller kvinden Madid, som er på flugt fra Islamisk Stat (IS) med sine to små børn:

“Vi fryser og har kun brug for varme. Jeg kan ikke blive her med mine børn vinteren over. Jeg må væk, for jeg er bange for kulden og sneen”.

“Tak! I er alle mine børn”

Mission Øst har tillige hjulpet de fordrevne med penge til livsvigtig medicin. Og hjælpen fra de danske givere og donorer falder på et tørt sted. Najiba er en kvinde på 85, og hun takker hjerteligt for hjælpen:

“Tak, og må Gud redde jer fra alle jeres problemer, fordi I har hjulpet os inden vinteren. I er alle mine børn”.

Mission Øst fortsætter indsatsen blandt de 500.430 fordrevne i Dahuk-provinsen, hvor kun 24 procent har fået plads i flygtningelejre. De øvrige har slået sig ned overalt, hvor de kan finde ly for vind og kulde.

Der er i alt en million fordrevne i Nordirak og over to millioner i hele Irak.

Yderligere oplysninger hos:

Peter Sigetty Bøje, vicegeneralsekretær | Mission Øst

Tlf. 20 20 77 27 og e-mail: [email protected]