Hvis man gerne vil opleve en vild lemur, må man tage til Madagascar. Den afrikanske ø er nemlig det eneste levested på kloden for det lille lodne væsen med de store øjne, den lange hale og de spidse ører.
Men det kan også snart være slut med lemuren på Madagascar. Det har eksperter vurderet ved en workshop tidligere på året, skriver Global Wildlife Conservation.
Den seneste opdatering af IUCN’s rødliste, viser, at 95% af verdens lemurer er på randen af udryddelse. 105 af de i alt 111 arter af halvaben er i kategorierne kritisk truede, truede eller skrøbelige.
Dominoeffekt
Lemuren er den mest truede primat på Jorden, skriver den grønne organisation. Madagascar, som huser den sjove skabning, er et vigtigt naturområde på kloden på grund af den store biologiske diversitet.
En udryddelse af lemuren kan få store konsekvenser for resten af naturen på den frodige ø. Det kan bl.a. sætte nogle planter i fare, som er vigtig for skovenes sundhed på øen. Der er med andre ord tale om, at lemurernes uddøen kan skabe en dominoeffekt.
8 millioner dollar til bevarelse
Der er dog en indsats i gang for at forsøge at bevare de mange arter af lemurer på Madgascar. Indtil videre har eksperter samlet 8 millioner dollar (lidt over 50 millioner kr.) ind til initiativet.
Den særegne skabning har levet i over 400 millioner af år på Madagascar fri for konkurrence fra andre aber. Derfor har den udviklet det sælsomme udseende, der gør den så meget anderledes end andre primater.
Selve navnet “lemur” er det latinske ord for spøgelse eller ånd.