Malawis sexarbejdere demonstrerer mod Covid-19-restriktioner

gettyimages-57521918
En sexarbejder er på vej ind på en bar i byen Lonzo, Malawi. Ifølge de nye coronarestriktioner skal landets barer og natklubber lukke klokken 20, hvilket er ødelæggene for sexarbejdernes forretning og dermed deres livsgrundlag.
Foto: Per-Anders Pettersson/Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

4. februar 2021

”Vi mener, at sexarbejde er arbejde. Vi betaler vores regninger inklusiv husleje og mad gennem det her arbejde. Vi kan endda sende vores børn i skole for de penge, vi tjener. Vi føler, vi bliver isoleret og diskrimineret, når der er nogle mødesteder som kirker, hvor folk stadig må forsamles, så længe de overholder forholdsreglerne – derfor beder vi om, at der løftes på restriktionerne, så vi kan gøre vores arbejde mens vi tager de nødvendige forholdsregler.”

Sådan siger Zinenani Majawa til britiske The Guardian. Majawa er national koordinator for Organisationen for kvindelige sexarbejdere (FSWA) i Malawi – en sammenslutning med omkring 120.000 medlemmer – der i slutningen af januar stod bag en demonstration i landets hovedstad, Lilongwe.

Politiet går efter sexarbejderne
Demonstrationen kom som reaktion på de seneste stramninger af Covid-19-relaterede restriktioner. Ligesom mange andre lande har Malawi oplevet en brat stigning i antallet af smittetilfælde i løbet af de sidste uger.

Ved årsskiftet havde landet haft knap 6.700 coronatilfælde ifølge tal fra Worldometers, men 2. februar var det tal næsten firedoblet til tæt ved 25.000; i samme periode steg antallet af døde med corona fra 189 til 726.

Den eksplosive stigning har fået regeringen til at skrue op for foranstaltninger for at bremse smittespredning.

Blandt de nye restriktioner er et påbud til barer og natklubber om at lukke for serveringen klokken 20, samt et forbud mod at ”socialisere” mellem klokken 21 og 5 om morgenen – et tidsrum, hvor sexarbejdernes normalt tjener deres penge.

Under demonstrationen gjorde FSWA også opmærksom på, hvordan dens medlemmer oplever øget vold fra politiet, som anklages for at udnytte restriktionerne til målrettet at gå efter sexarbejderne, som de opsøger og tæsker på deres værelser.

Mad eller hiv-medicin
Demonstrationen sluttede med, at FSWA indgav en indsigelse til myndighederne, hvor de opfordrede til at lempe på restriktionerne, så barerne kan holde åbent til midnat i hverdagene og ubegrænset i weekenderne. Det ville give kvinderne mulighed for at tjene et minimum, hvilket for nogen kan betyde forskellen mellem liv og død.

Malawi har en af verdens højeste forekomster af hiv – i 2019 var 9,5 procent af den voksne befolkning smittet ifølge UNAIDS. For landets sexarbejdere lyder FN-organisationens estimat, at hele 55 procent lever med hiv.

Står valget mellem at dø af sult eller at betale for hiv/aids-medicin, kommer maden i første række, påpeger Zinenani Majawa til The Guardian.

Selvom Malawis sexarbejdere har deres egen organisation, er sexarbejde stadig ulovligt i landet, der ligger i det sydlige Afrika.