Mangel på vand truer syriske flygtninge ved lukket Jordan-grænse

syria_freedom_house
Forfatter billede

For syv og et halvt år siden var det i Deraa, at demonstrationerne mod præsident Bashar al-Assads styre begyndte og siden bredte sig til resten af landet.

I de seneste tre uger har den syriske regeringshær med hjælp fra russiske kampfly sat en offensiv ind mod de oprørsgrupper, der kontrollerer dele af Deraa-provinsen.

Arnestedet for oprøret mod Assad, som blev begyndelsen på krigen i Syrien, ligger tæt på den jordanske grænse, men grænsen er lukket i øjeblikket.

Over 330.000 civile syrere er nu flygtet fra kampene, men mange af flygtningene ender i områderne omkring Nawa og Jassem og i ørkenområdet op imod grænsen til Jordan. Mange af dem er strandet uden adgang til mad og vand, siger UNICEF.

”Især mangel på rent vand er et alvorligt problem,” siger Steen M. Andersen, der er generalsekretær i UNICEF Danmark, i en pressemeddelelse fra organisationen.

”I kombination med dårlige sanitære forhold kan det hurtigt føre til diarre, dehyPMdrering og epidemier især blandt børnene.”

Allerede nu viser mange børn tegn på infektion.

Buthayna, der er flygtet fra Daraa, efter familiens hus blev jævnet med jorden, fortæller, at hendes 2,5-årige søn har ondt i maven.

”Han har kastet op i tre dage nu. Det er helt ude af kontrol,” konstaterer hun.

Afgørende at holde korridor åben

Som et led i den akutte indsats har UNICEF og andre FN-organisationer kunnet trække på lagre, som man oprettede i månederne op til de aktuelle kamphandlinger. Men der er behov for endnu mere hjælp.

Heldigvis har man de seneste dage kunnet køre konvojer med livreddende mad, vand, sæbe, telte og medicin ind til de titusinder af mennesker i området i de seneste dage, og i Jordan står endnu mere nødhjælp klar. Det vil blive sendt af sted, så snart sikkerhedssituationen gør det muligt.

”Det er helt afgørende, at alle parter i konflikten hjælper med at holde korridoren til Jordan åben og giver os mulighed for at arbejde ind over grænserne, ellers kan situationen hurtigt udvikle sig helt katastrofalt for de mange civile, der er fanget mellem grænsen og kampene,” siger Steen M. Andersen.