Mary Fondens årlige donation går til voldsramte kvinder i Marokko

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

63 pct af marokkanske kvinder har oplevet vold – de fleste fra deres mands hånd. Trods lovgivning er kvinders retstilstand stadig dårlig, men det skal 250.000 kr. fra Mary Fonden nu hjælpe på.

Marokko gennemgår i disse år en positiv udvikling i forhold til kvinders rettigheder, skriver fonden i en pressemeddelelse tirsdag.

Trods det er vold mod kvinder fortsat et udbredt problem i landet, og ofte er kvinderne afhængige af juridisk hjælp, hvis deres rettigheder skal anerkendes.

Juridisk bistand

Efter et besøg i landet i september har Mary Fonden besluttet, at den årlige donation på 250.000 kr. skal gå til juridisk bistand til voldsramte kvinder på det marokkanske kvinde-krisecenter Tilila i Casablanca.

Kronprinsessen og direktør Helle Østergaard besøgte bl.a. krisecentret Tilila under rejsen til Marokko – se også http://www.maryfonden.dk/da/marokko-aktuelt

Det Arabiske Initiativ

Rejsen havde til formål at give indsigt i et dansk-marokkansk samarbejde om at støtte voldsudsatte kvinder under ”Det Arabiske Initiativ” og dermed sætte fokus på vold mod kvinder og børn.

Besøget gav et bevægende indblik i voldsudsatte marokkanske kvinders barske historie og den kompleksitet, der er forbundet med volden.

Håndhævelse mangler

I 2004 blev en ny familielov vedtaget i Marokko, hvilket betød en væsentlig forbedring af kvinders rettigheder, men håndhævelsen af loven møder stadig udfordringer.

”Det gjorde stort indtryk at opleve, hvor sårbar en situation de voldsramte kvinder og børn står i. Kvinderne har rettigheder på papiret, men de kender dem sjældent, og de kan ikke være sikre på, at de bliver anerkendt”, siger kronprinsesse Mary.

“Kvindernes vej ud af volden er derfor særdeles afhængig af, at de kan få en advokat til at føre deres sag ved en domstol. Under besøget blev det tydeligt for os, at kvindernes rettigheder er en central nøgle til et liv uden vold, og da opstod ideen om, at den årlige donation skulle gå til juridisk bistand til kvinderne på Tilila,” lægger hun til.

For få krisecentre

Tilila er et af 10 kvindekrisecentre i Marokko, hvis befolkning er fire-fem gange større end den danske. Til sammenligning er der flere end 40 kvindekrisecentre i Danmark.

De marokkanske centre er privat-drevet og kæmper med at få donationer til at dække deres omkostninger.

På Tilila prioriteres den juridiske hjælp naturligt efter basale behov som kost og logi, og når ressourcerne er knappe, så er der meget begrænset adgang til juridisk støtte.

I pressemeddelelsen skriver Mary Fonden:

“Med Mary Fondens donation på en kvart million kr. vil godt 75 kvinder kunne få deres sag for en domstol, og et større antal kvinder vil blive oplyst om deres rettigheder. Det er vores håb, at denne donation vil kunne støtte kvinderne og deres børn på vejen til et liv uden vold.”

FAKTA

Mary Fondens årlige donation har tidligere ydet støtte til:

* Fórum Mulher, Mozambique (250.000 kr.)
* Orchid Project (50.000 kr.) og ”Afrika Nu”-indsaml. (200.000 kr.)
* Maternity Worldwide, Etiopien (250.000 kr.)
* Dansk Flygtningehjælp, Uganda (250.000 kr.)

FAKTA

I 2004 vedtog den marokkanske konge en ny familielov, Moudawanaen, der skulle forbedre kvinders rettigheder. Kvinder fik i den forbindelse ret til at blive skilt, de blev ligestillede i forhold til forældremyndighed, og det blev ulovligt at gifte sig med kvinder under 16 år.

Loven betød en markant forbedring af kvinders rettigheder, og der har siden været voksende fokus på vold mod kvinder. Trods det udgør vold i hjemmet fortsat et stort problem i det nordvestafrikanske land.

63 pct af kvinderne i Marokko har været udsat for vold inden for det seneste år – i mere end halvdelen af tilfældene er det kvindens partner, der udøver vold.

Volden er ikke noget, man taler om, selv om den i høj grad accepteres. 39 pct af de marokkanske kvinder mener således, at det er i orden, at en mand slår sin hustru, hvis hun ikke lever op til sine huslige forpligtelser.

I 2011 lancerede regeringen i Rabat en national handlingsplan for at bekæmpe vold mod kvinder.

Kvindekrisecentret Tilila kan huse 20 kvinder og deres børn. Kvinderne bor der typisk i to til seks måneder.

Det Arabiske Initiativ under Udenrigsministeriet

Den nu ti år gamle særlige bistandspulje har til formål at skabe dialog mellem Danmark og landene i Nordafrika og Mellemøsten (MENA-regionen) og sætte ind økonomisk med mindre projekter.

Et af indsatsområderne er vold mod kvinder, hvor KVINFO som overordnet programorganisation sammen med Danner og LOKK (Landsorganisationen af Kvindekrisecentre) samarbejder med kvindeorganisationer i MENA-regionen for at støtte voldsudsatte kvinder herhjemme og i regionen.

KVINFO, Danner og LOKK har brugt erfaringer fra de danske kvindekrisecentre i opkvalificeringen af bl.a. personalet på de marokkanske krisecentre.

Omvendt har de danske organisationer fået værdifuld viden om, hvordan de bedst støtter kvinder fra MENA-regionen i Danmark.

Kvindekrisecentret Tilila indgår i det dansk-marokkanske samarbejde.

Mary Fondens besøg i Marokko har inspireret til etablering af et lignende projekt i Grønland.

Yderligere oplysninger hos:
Heidi Krumhardt Mortensen,
kommunikationschef, Mary Fonden, tlf.: 30 25 30 53