Mary og Mogens Jensen til Sydafrika – ministeren også til Zimbabwe

Forfatter billede

Kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) rejser søndag til Sydafrika, hvor fokus især er på seksuel og reproduktiv sundhed. Ministeren fortsætter til Zimbabwe på et banebrydende besøg fra et vestligt land.

Besøget i Sydafrika vil særligt fokusere på seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (SRSR) – altså retten til at bestemme over egen krop, herunder til at vælge hvornår man får børn, om man vil anvende prævention samt adgang til at føde under ordentlige forhold, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Derudover vil besøget styrke de kommercielle relationer mellem landene.

Det dobbelte fokus understreger i sig selv Sydafrikas mange facetter; dels vækstmotor, forfatningsmæssig rollemodel og hjemland for institutioner i verdensklasse; dels udfordret af ulighed, fattigdom, kønsbaseret vold og arbejdsløshed.

Høj dødelighed for mødre

Nok er Sydafrika et mellemindkomst-land, men ser man på statistikker indenfor SRSR, kæmper sydafrikanerne fortsat med udfordringer, som er mere typiske for lavindkomstlande.

F.eks. dør 4.300 mødre hvert år af komplikationer forbundet med graviditet, og Sydafrika kæmper fortsat med at nå 2015-målene for mødre- og børnedødelighed.

Hiv-smitte og voldtægter

Blandt årsagerne udgør hiv-epidemien den mest massive udfordring. Med mere end seks millioner smittede har Sydafrika det højeste antal hiv-smittede i verden.

Sydafrikas regering har sat ind med en stor indsats for at bekæmpe sygdommen, og det er lykkedes at knække kurven af aids-ramte og reducere overførslen af hiv-virus fra mødre til deres nyfødte børn.

Også kønsbaseret vold er udbredt, idet det af bl.a FNs Befolkningsfond (UNFPA) anslås, at en voldtægt finder sted hvert 26. sekund.

”Det er helt uacceptabelt. Fra dansk side støtter vi internationale organisationer som UNFPA, der arbejder for at fremme kvinders, mænds og børns ret til sundhed og ligeværd, og som kronprinsessen er protektor for,” siger Mogens Jensen

Ministeren om Marys indsats: Utrolig værdsat

Kronprinsessen deltager i forlængelse af sit mangeårige globale fortalerarbejde for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

Bl.a. som medlem af High Level Task Force for ICPD (International Conference on population and Development) samt hendes protektorat for UNFPA.

Kronprinsesse Mary under et besøg i Australien.

Arkivfoto: Liam Mendes

”Kronprinsessen er kendt som en stærk og global fortaler for fattige kvinders adgang til prævention, hjælp under og efter graviditet og fødsel. Hendes engagement er utroligt værdsat”, siger Mogens Jensen.

Han deltog for nylig sammen med kronprinsessen i en stor konference om sagen, kvinders ret til seksuel og reproduktiv sundhed, samtidig med FN’s Generalforsamling i New York. 

“Tabubelagt dagsorden”

”Turen skal være med til at  sætte fokus på den svære og ofte tabubelagte dagsorden om at sikre fattige og sårbare kvinders ret til at bestemme over deres egen krop. Ikke mindst i forhold til at undgå uønskede graviditeter og hiv/aids”, siger ministeren.

Under besøget, der starter i Cape Town og fortsætter til Johannesburg og Pretoria, aflægger Mogens Jensen og kronprinsessen bl.a. visit på en klinik, der støtter voldsramte kvinder, og to organisationer, Mother2Mothers og Lovelife, der hjælper henholdsvis hiv-ramte gravide kvinder og unge med hiv.

Hensigten er at møde nogle af de mennesker, som arbejder for at gøre livet værd at leve for så mange som muligt af den 1/3 af unge mødre, som har hiv i Sydafrika.

I et township uden for Johannesburg mødes ministeren og Mary med medlemmer af organisationen Brothers for Life, der bl.a. arbejder på at få mændene til at holde op med at slå deres koner.

Satsningen ligger også på at fremme de kommercielle relationer mellem de to lande. Mogens Jensen er således hovedtaler ved åbningen af den store, årlige vindenergi-konference i Cape Town, Windaba.

”Sydafrika er Danmarks vigtigste kommercielle partner i Afrika. Den danske vareeksport steg sidste år med 30 procent, og det skyldes ikke mindst eksport af grøn teknologi,” siger ministeren.

Han fremhæver landet som et godt eksempel på, at et mangeårigt udviklings-og myndighedssamarbejde mellem Sydafrika og Danmark har gødet jorden for eksportordrer særligt til den danske vindindustri.

Handels- og udviklingsministeren og kronprinsessen vil tillige deltage i et fremstød for dansk design og arkitektur, der bl.a. vil søge at styrke samarbejde mellem arkitekturskoler i Danmark og Sydafrika.

Mere på www.sydafrika.um.dk

Reformer i Zimbabwe

I forlængelse af besøget i Sydafrika d. 2. til 5. november vil handels-og udviklingsministeren gæste Zimbabwe d. 6.-7. november.

Besøget vil være det første ministerbesøg fra et vestligt land siden det kontroversielle valg i juli 2013, der efter fire år med en samlingsregering, igen førte til en ren ZANU-PF ledet regering.

Besøget vil være en lejlighed for Mogens Jensen til – via politiske samtaler, møder med civilsamfundsorganisationer samt besøg ved dansk-støttede aktiviteter – at få indblik i, hvordan Danmark på konstruktiv vis kan bidrage til at fremme reformdagsordenen i Zimbabwe.

Ministeren vil bl.a. besøge en retsbygning uden for den næststørste by i Zimbabwe, Bulawayo, for at få et indblik i de udfordringer, som Zimbabwe står over for på retsområdet.

Retsbygningen er bygget og indrettet med støtte fra bl.a. Danmark.

Han vil desuden besøge et dansk-finansieret landbrugsprogram for at høre om de store udfordringer, der udestår i forhold til at reetablere landbrugsproduktionen samt sikre solide kommercielle landbrugsværdikæder i Zimbabwe, der først og fremmest kommer den fattige del af befolkningen til gode.

DOKUMENT

Danmarks udviklingbistand til Zimbabwe i 2015 udgør 200 mio. kr. FØR evt. besparelser

(Kilde: Tekstanmærkningerne til regeringens finanslovsforslag for 2015, finansministeriet)

Det overordnede formål med det danske udviklingssamarbejde med Zimbabwe er at fremme opbygningen af et demokratisk og udviklet Zimbabwe med respekt for menneskerettigheder og økonomisk vækst, som kommer hele befolkningen til gode.

I marts 2013 blev en ny og mere demokratisk forfatning vedtaget ved folkeafstemning og generelle valg blev derpå holdt i juli 2013.

Præsident Robert Mugabes parti, ZANU-PF, vandt en overvældende sejr og opnåede to-tredjedele flertal i parlamentet. Dermed ophørte den i 2009 etablerede samlingsregering med deltagelse af såvel MDC som ZANU-PF.

EU gav udtryk for alvorlig bekymring omkring valghandlingen, og AU (Afrikanske Union) har anbefalet en række tiltag, der derr skal tages fat om forud for næste valg. EU besluttede i februar 2014 yderligere at lempe sanktionerne over for Zimbabwe med sigte på øget normalisering, herunder af udviklingssamarbejdet, til fordel for landets befolkning.

Danmark har siden 2009 styrket engagementet i Zimbabwe for at bidrage til demokratiske reformer og udvikling med fokus på den zimbabwiske befolkning. Den nuværende støtte gennemføres uden at kanalisere midler direkte til de zimbabwiske regeringsstrukturer, men vil i takt med udviklingen kunne tilpasses demokratiske, nationale politikker.

Den danske støtte koncentrerer sig om god regeringsførelse og demokratisk udvikling, infrastruktur samt vækst og landbrug. Danmark arbejder aktivt for at gennemføre aktiviteter i tæt samarbejde med andre donorer.

Udviklingsbistanden til Zim-babwe omlagt til et samlet landeprogram (2013-2015). Af samme årsag forventes det, at næste landeprogram vil have en femårig tidshorisont (2016-2020).

God regeringsførelse:

Baseret på hidtidige positive resultater fortsætter Danmark med at bidrage til et mere uafhængigt og effektivt retsvæsen i Zimbabwe. Den danske støtte vil bl.a. fokusere på øget adgang til retssektoren på lokalt niveau med udgangspunkt i brugernes rettigheder og på at understøtte efterlevelse af principper om adskillelse af statsmagt og retsvæsenets uafhængighed.

Desuden vil udførelse af en strategisk plan for sektoren blive støttet, herunder med særligt hensyn til menneskerettigheder samt kvinder, børn og unges retsstilling. Hertil kommer støtte til frie og uafhængige medier i en situation, hvor især elektroniske medier fortsat er under politisk kontrol.

En styrket indsats for at begrænse seksuel vold mod kvinder og børn er ligeledes iværksat.

Civilsamfundsorganisationer (NGOer), valgkommissionen, menneskeretskommissionen samt UNICEF er blandt Danmarks centrale partnere for denne støtte til god regeringsførelse.

I 2015 planlægges indgået tilsagn for 55 mio. kr. til dette område.

Infrastruktur:

Danmark støtter sammen med en række andre donorer Zim-Fonden, som bi-drager til rehabilitering af infrastruktur.

Støtten fokuserer som hidtil på vand og sanitet samt energisektoren, som er områder af afgørende betydning for lokalbefolkningens levevilkår såvel som for privatsektorens udviklingsmuligheder.

Fonden administreres af den Afrikanske Udviklingsbank. Samtidig støttes, i regi af Verdensbanken, Den Analytiske Multi-Donor Trust Fund, som udarbejder studier vedrørende infrastruktur, landbrug og god regeringsførelse.

Denne Trust Fund forventes udfaset ultimo 2014 til fordel for etablering af et nyt tilsvarende instrument med bredere sigte. Der blev i 2014 indgået et nyt tilsagn på 145 mio. kr. til denne komponent.

Vækst og landbrug:

Indsatsen støtter privatsektordrevet genopretning af landbrugsproduktionen for at styrke indtægtsgrundlaget for især den fattigste del af befolkningen.

Landbruget lider under lav produktivitet og mangel på adgang til lån, bl.a. grundet uklarhed om ejerskab til jord. For at imødegå disse problemer har Danmark medvirket til at etablere en fond, som har positive erfaringer med at give småbrugere og andre aktører i landbrugets værdikæde-adgang til kapital.

Dansk støtte vil som hidtil ligeledes søge at sikre adgang til relevant træning inden for marketing, forretningsudvikling, bogføring, mm. Hertil kommer støtte til fortalervirksomhed for at styrke rammebetingelserne for den private sektor.

Der planlægges i forlængelse af tilsagnet i 2013 indgået yderligere tilsagn i 2015 på 45 mio. kr. til dette område.

—————–

I 2015 planlægges over denne (bilaterale) konto udbetalt ca. 200 mio. kr. til Zimbabwe.

Hertil kan komme udbetalinger fra bl.a. den humanitære ramme, klimapuljen, danske civilsamfundsorganisationer, regionale programmer, Freds- og Stabiliseringsfonden mv.