Massiv kritik af sikkerhedsindsats ved massakre i Kenya

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I kølvandet på terrorangrebet mod universitetet i Garissa, der kostede 148 mennesker livet, langer kenyanske lederskribenter hårdt ud efter regeringen og sikkerhedsindsatsen under angrebet.

Hvorfor ankom elitestyrken Recce Squad først til Garissa efter angrebet havde været i gang i 15 timer – hvorpå det kun tog dem 15 minutter at uskadeliggøre de militante mænd bag angrebet?

Hvorfor har ingen toppolitiker i Kenya brugt tid på at møde de pårørende til de dræbte?

Hvorfor skal de pårørende igennem en umenneskelig opgave med selv at lede i en dynge af lig, der er ved at gå i forrådnelse, for at identificere deres pårørende – når det kunne have været gjort med fingeraftryk og DNA?

Det er nogle af de spørgsmål, som i disse dage bliver rettet mod regering og især præsident Uhuru Kenyatta efter det blodige angreb mod universitetet i Garissa i sidste uge.

Lederskribenter stiller spørgsmålstegn ved regeringens indsats på en lang række punkter, også efter angrebet.

”Dit barn, dit eneste håb, som du har investeret familieformuen i, er slagtet. Men den leder, du valgte, kan ikke finde tid i sin travle kalender til at komme og kigge dig i ind i dine tårevædede øjne og forsikre dig om, at han gjorde sit bedste, at din søns eller datters død ikke var forgæves, a han føler din smerte og gør sit bedste for at stille de skyldige til ansvar,” skriver Kenyas største avis, The Nation.

PR-maskine i selvsving

Flere medier kritiserer også, at specialstyrker, der er trænet af USA og Israel, ikke kunne få et fly fra Nairobi til Garissa, og at de derfor ankom meget sent.

Præsidentens talsmand har i medierne igen og igen understreget, at der blev reddet langt flere unge kenyanere, end der blev dræbt.

Men den forklaring er sølle, mener lederskribenterne, der hellere vil tale om, hvor mange der kunne have været reddet, hvis politi og specialenheder havde været på plads hurtigere.

”En enkelt kenyaners død forårsaget af terrorister er et dødsfald for meget. Garissa-angrebet kostede over 144 unge kenyanere livet. Det er et højt tal,” skriver The Standard på lederplads.

”Derfor er det moralsk uforsvarligt af regeringens PR-maskine at gå i selvsving efter noget, som alle erkender var en beklagelig indsats.”

Kenyatta kritiserede terroradvarsel

The Standard påpeger, at Kenyas sikkerhedsstyrker ikke er ubekendt med truslen om terror.

Efter angrebet i indkøbscentret Westgate i 2013, hvor 67 mennesker blev dræbt i løbet af to dages belejring, ville de færreste have forventet en så forsinket og usammenhængende indsats fra politiets side, skriver The Standard.

Al-Shabaab, der også stod bag Westgate-angrebet, har med sine blodige angreb dræbt sammenlagt over 400 mennesker, siden præsident Uhuru Kenyatta kom til magten for to år siden.

Det har skadet Kenyas image gevaldigt og fået turister til at overveje andre destinationer.

Dagen inden angrebet kritiserede præsident Kenyatta både Australien og Storbritannien, som i deres rejsevejledninger til Kenya advarer om terrorfaren.

Den fare, der er beskrevet i rejsevejledningerne, er ”ikke ægte”, lød det fra Kenyatta.