Masterplan mod sult skal sikre Somalias fremtid

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Syv internationale hjælpeorganisationer er gået sammen om at udarbejde en masterplan, der skal sikre Somalias befolkning mod sult forårsaget af klimaforandringer. Befolkningen skal ud af katastrofespiralen gennem langsigtede og bæredygtige forandringer.

En plan med titlen ”Secure the Future” skal være med til at sikre levebrødet og fremme en bæredygtig udnyttelse af ressourcerne for Somalias befolkning.

Det skriver det tyske nyhedssite Entwicklungspolitik Online (EPO).

Planen blev præsenteret mandag, dagen inden FN’s internationale dag for bekæmpelse af ørkendannelse. Årsdagen er indført for at minde om, at det er nødvendigt at stoppe ørkenens spredning og tilpasse sig tørke.

Millioner af mennesker står over for valget mellem at sulte eller flygte, efterhånden som deres jorder tørrer ud og bliver umulige at dyrke.

Derfor skal blandt andet nomadefamilier og de fattigste i landet lære, hvordan de kan have en supplerende indkomst i tørkeperioder og kan bevare deres levebrød, også i perioder med tørke.

Blandt andet skal landmændene i højere grad bruge tørkeresistente frø og lære bedre teknikker til vanding og opbevaring.

En kvart million døde

Tidligere kunne somaliske nomader og småbønder hurtigere komme sig over en tørkeperiode, men i de seneste 25 år har landet været præget af borgerkrig og ustabilitet.

Volden har sendt over en million mennesker på flugt, hvilket betyder, at de ikke kan dyrke deres marker, skriver EPO.

Tilsammen har tørke og vold krævet over en kvart million menneskeliv i Somalia alene i perioden mellem 2010 og 2012, oplyser de syv internationale hjælpeorganisationer bag masterplanen – ACF, ADRA, CARE, Coopi, DRC, Oxfam og World Vision.

De har alle gennem længere tid arbejdet i Somalia og skal nu implementere planen i forskellige dele af landet.

”Dette projekt samler viden og kræfter fra de syv deltagende organisationer og andre partnere,” fortæller Karl-Otto Zentel, der er generalsekretær i CARE Tyskland-Luxembourg, til epo.de.

”Sådanne forebyggende foranstaltninger er mere bæredygtige end den akutte nødhjælp, fordi de ruster de somaliske samfund med de nødvendige reserver til at overleve tørkeperioder,” siger han.