Militæret sat ind i Kabul efter skoleforbud for kvinder

Kvindelige studerende prøver onsdag at komme ind på universitetet.


Foto:
Kirsten Larsen

21. december 2022

Onsdag prøvede kvindelige studerende forgæves at komme ind på universiteterne, og overalt i Kabuls gader hørtes gråd. I byen Jalalabad har en kvindelig studerende begået selvmord og selv filmet sin død. Flere mandlige studerende har forladt deres eksaminer i protest, og på Kabul universitet har professorer og undervisere sagt deres stillinger op.

Det sker som følge af, at Taliban-ministeren for videregående uddannelser tirsdag eftermiddag udstedte et nationalt dekret om at forbyde kvinder at blive optaget eller modtage undervisning på landets private samt offentlige universiteter. 

Universitetsforbuddet opfattes som en frontalangreb på kvinders adgang til skoleinstitutionerne, og har skabt så voldsomt røre i landet, at talibanere har indsat militæret omkring universiteterne for at forhindre en national opstand mod universitetsforbuddet. Adskillige demonstranter er efter sigende anholdt, og FN har skarpt fordømt forbuddet og opfordrer Taliban til straks at ophæve det.

Men blot en dag efter universitetsforbuddets virkning viser forbuddet sig at være meget mere omfattende end det fremgik. Det er nærmest en total national fratagelse af kvindernes adgang til skoleinstitutionerne generelt. Piger bliver også holdt ude af skolerne.

Kvindelige studerende holdes væk og nede med magt

Militærkøretøjer, specialstyrker og efterretningsagenter har omringet indgangen til Kabuls universitet. Medierne bliver holdt væk, og journalister bliver anholdt, får smadret deres kameraudstyr eller bliver eskorteret væk af bevæbnede Taliban-krigere, når de forsøger at rapportere eller komme i tale med de kvindelige universitetsstuderende, som er blevet nægtet adgang til undervisningslokalerne.

Massivt militært opbud ved Universitetet i Kabul onsdag. Der er ingen lyd på videoen af sikkerhedshensyn.

På trods af forbuddet havde kvindelige universitetsstuderende alligevel valgt at møde op foran Kabuls universitet for at få deres planlagte undervisning, og nogle var endda lykkedes med at komme ind i undervisningslokalerne, på trods af talibanernes militær foran alle indgange til universitetet. Men kvinderne blev hurtigt gennet ud af undervisningslokalerne af politi med løftede stave.

I stedet begyndte de kvindelige universitetsstuderende at filme og dele den kaotiske situation på de sociale medier. Dette fik Taliban til at kalde på forstærkning, begrænse internetadgangen, lukke gaderne omkring universitetet og forbyde landets tv-stationer at dække eller tale om skoleforbuddet og situationen omkring universitetet. 

”Vi vidste godt, det her vil ske, vi vidste en skoleforbud for pigerne ville medføre kritik af befolkningen og verdenen, det er den militære tilstedeværelse et symbol på,” siger en anonym talibankriger til en af Globalnyts kilder.. 

Ifølge talibankrigeren har talibanernes forskellige sikkerhedsorganer, siden de blev briefet om skoleforbudet, forsøgt at argumentere imod forbuddet: ”Alle sikkerhedstjenesterne blev briefet om skoleforbuddet for to måneder siden, og siden har forskellige ministre, embedsfolk og sikkerhedspersonale forsøgt at argumentere for pigernes adgang til landets uddannelsesinstitutioner.”

At forbuddet alligevel er blevet en realitet, opfatter den anonyme taliban-kriger, som et sammenstød mellem regimets politiske fløje: ”Skoleforbuddet illustrerer, at Talibans konservative fløj har vundet første slag på trods af interne protester, men kampen fortsætter,” siger han, inden han afbryder samtalen af frygt for at blive set eller hørt af andre. 

Kvindelige universitetsstuderende: ”Død over europæiske og amerikanske politikere”

Globalnyts kilder har brugt dagen på at tale med afghanske kvinder og især kvindelige universitetsstuderende for at høre deres reaktion på skoleforbuddet. En gruppe af dem krammer og trøster hinanden.

21-årige Fatima siger grædende: ” Død over de europæiske og amerikanske politikere, der har frembragt denne smerte i os kvinder.” 

De afghanske kvinder opfatter skoleforbuddet, som et dødsstød for håbet om kvinders ligestilling i landet. De føler sig svigtet af Vestens tilbagetrækning fra Afghanistan og efterfølgende politiske tilnærmelser til Taliban.

”Jeg har lyst til at rive mit ansigt i stykker, jeg vil hellere have talibanere giver os et direkte nakkeskud fremfor at kvæle os langsomt. Talibanere har ingen planer om at respektere vores rettigheder,” siger den 24-årige Sara, der leder efter sin lillesøster, som skulle været til sin afslutningseksamen i dag. 

Universitetsforbuddet har i praksis bredt sig til at være et totalforbud for kvindernes ret til skoleadgang. 

Det er dog ikke kun kvindelige universitetsstuderende, der ikke længere har mulighed for at vende til universitetslokalerne. For det viser sig, at stærk bevæbnede talibankrigere har sendt folkeskolepiger mellem 1. og 7. klassetrin hjem med beskeden om, at de ikke længere må møde op på skolerne.  

”Jeg var i færd med at undervise pigerne, da talibankrigere med AK47’ere over skulderen kom ind i klasseværelset, sendte pigerne hjem og fortalte mig, at skolen fremover var lukket for folkeskolepiger samt kvindelige undervisere. Og selvom jeg fortalte dem, at de nye restriktioner kun omfattede universiteterne, sagde krigerne, at det gjaldt alle former for skoleinstitutioner.” Sådan siger en anonym kvindelige folkeskoleunderviser til Globalnyt.