I DR dokumentaren ‘Lyssky chokolade’, der blev vist på DR 1 søndag, kan man se, at chokoladefirmaer forsat modtager kakaobønner, der er ulovligt høstet af børn i Elfenbenskysten, skriver DR online mandag.
Filmens afsløringer kommer tre år efter, at de samme chokoladefirmaer lovede at overholde reglerne.
Det får udviklingsminister Christian Friis Bach (R) til at sætte gang i udviklingen af et nyt regelsæt for chokoladevirksomhederne.
“Det er stærkt kritisabelt, når børn udfører farligt arbejde, når børn bliver handlet til at arbejde i kakaoplantagerne og når børnene ikke kommer i skole. Det skal både vi og virksomhederne gøre langt mere ved, siger ministeren til DR.
International Cocoa Initiative (ICI), der er en sammenslutning af verdens største chokoladeproducenter – f.eks. Nestlé og Mars – lover at bygge skoler, så børn i kakao-plantagerne kan få en uddannelse.
Men i dokumentaren ser man, hvordan en skole nær en kakao-plantage er ved styrte sammen, fordi den er bygget af jord og en anden – på tredje år – endnu ikke bygget færdig.
Ifølge Friis Bach kræver en forbedring af børns vilkår i plantagerne en fælles indsats.
“Alle har et ansvar og alle skal inddrages. Det glæder den danske butik, der sælger chokoladen, den danske producent, der producerer chokoladen og dem der producerer kakaoen”, siger han.
En særlig fælles standard etisk chokolade-produktion skal sikre, at virksomhederne holder, hvad de lover og at børnearbejde ikke bliver misbrugt i chokoladeproduktionen:
“Det her problem kan ikke alene løses ved sociale virksomheder og opmærksomme forbrugere. Der skal fælles standarder og regler på plads”, anfører ministeren og lægger til:
“Vi er i gang med at udvikle en europæisk standard og der bliver udviklet internationale standarder, der skal lægge pres på alle parter så vi sikrer, at der ikke er farligt børnearbejde og at børnene kommer i skole”.