Mogens J. og Mary til kamp mod kvindelig omskæring i Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Under deres besøg i Etiopien mødte handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og kronprinsesse Mary tirsdag nogle af de piger og kvinder, som lever med de invaliderende følger af omskæring.

I Etiopien praktiseres den mest ekstreme form for omskæring, hvor både kvindens indre og ydre kønsorganer fjernes, og hun derefter syes sammen, så der blot er plads til at komme af med urin.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) og kronprinsesse Mary var inviteret med til et møde i Afar-regionen i det nordøstlige Etiopien i en lokal dialoggruppe bestående af både de lokale myndigheder, lokalsamfund, religiøse ledere og klanoverhoveder.

Desuden var de inviteret med til et møde med en gruppe unge kvinder for at diskutere, hvorfor det ikke er så let blot at afskaffe omskæringen.

”Indgrebet har helt umenneskelige følger i form af sygdom, infektioner og livsfarlige fødsler, og det skal vi bekæmpe gennem oplysning og uddannelse. Det har vi set i Afar i dag,” udtaler Mogens Jensen i en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

”Omskæringen er i mange kulturer en forudsætning for, at unge piger kan blive gift. Sådanne kulturelle og sociale normer lægger pres på forældre til at få omskåret deres piger og understreger betydningen af gennemgribende normændringer – også blandt de drenge, der en dag skal gifte sig med pigerne.”

Tre ud af fire er omskåret

Etiopien er fortsat et af de lande, der med ca. 75 procent omskårne på landsplan har en høj forekomst.

Og særligt i Afar-regionen har dybe traditioner og kulturelle barrierer forhindret en effektiv bekæmpelse af kvindelig omskæring. Her er over 90 procent af pigerne og kvinderne omskåret.

I Afar besøgte Mogens Jensen og Kronprinsessen også Barbara May Maternity Hospitalet, hvor kvinder kan modtage behandling for livstruende lidelser relateret til omskæring af kvinder.

Hospitalet er specialiseret i obstetrisk behandling og er med sine uddannede gynækologer og obstetrikere (fødselslæger) og sengepladser til ca. 20 patienter det eneste velfungerende henvisningshospital med operationskapacitet for lokalsamfundene.

Dansk støtte

Etiopien har et selverklæret mål om at afskaffe omskæring af kvinder inden 2025.

Den etiopiske regering har forbudt indgrebene ved lov, og myndighederne har i samarbejde med civilsamfundsorganisationer og internationale partnere nedbragt antallet af omskårne kvinder og børn.

Danmarks støtte til bekæmpelse og afskaffelse af kvindelig omskæring er en del af den bredere indsats for kvinders sundhed og rettigheder.

Der er tale om normativ støtte via arbejdet i FN såvel som økonomisk støtte. Som en af de største bidragsydere til både UNFPA og UNICEF, støtter Danmark organisationernes indsats mod pigeomskæring.

Religiøse ledere taler imod

UNFPA’s og FN’s Børnefond’s (UNICEF) fælles program for afskaffelse af kvindelig omskæring i perioden 2008-13 vurderes at have reddet 7.000 piger fra indgrebet samt medført, at 400 lokalsamfund offentligt har erklæret denne praksis afskaffet.

Indsatsen inddrager religiøse ledere, ikke mindst så de kan bekræfte, at traditionen ikke er religiøst begrundet.

Muslimske fortalere mod pigeomskæring vil f.eks. fremhæve, at Koranen understreger, at man ikke skal gøre skade på børn.

Programmet arbejder også på regeringsniveau ved at støtte nationale love og politikker, der forbyder eller har til formål at afskaffe pigeomskæring.