Mogens Jensen og Mary besøger hiv-smittede kvinder i Sydafrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Næsten hver tredje gravide kvinde i Sydafrika er smittet med hiv, mener myndighederne. Kronprinsessen og dansk minister besøgte en klinik, hvor man bruger hiv-smittede mødre som mentorer for hiv-smittede gravide eller nybagte mødre.

Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) mødtes mandag med tre hiv-smittede mødre på en sundhedsklinik. Det skete på den første dag af deres fælles besøg i Sydafrika. Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse mandag.

De hiv-smittede mødre arbejder for organisationen Mothers2Mothers og indgår i kampen for at bekæmpe Sydafrikas hiv-epidemi, verdens værste med over seks millioner smittede.

Næsten hver tredje gravide kvinde i Sydafrika menes at være smittet med den farlige virus, der kan føre til aids i udbrud – og kvinderne kan overføre smitten til deres nyfødte børn. Men det er der faktisk råd for.

Har knækket kurven

”Ved at inddrage hiv-smittede mødre som mentorer for andre smittede gravide og nybagte mødre er det lykkedes at få knækket kurven, så der er i dag er langt færre spædbørn, der bliver testet positive for hiv,” siger Mogens Jensen og uddyber:

”Mentorerne, der selv lever med hiv, er langt bedre til at give råd og vejledning om den livsvigtige antiretrovirale behandling, der forhindrer smitten i at blive overført. Det gør en kæmpe forskel for fattige kvinder i Sydafrika – og er et princip vi kan overføre til andre udviklingslande i Afrika, hvor vi arbejdet for at bekæmpe hiv/aids.”

I 2008 blev otte procent af alle nyfødte børn testet positive for hiv seks uger efter fødslen, i 2011 var tallet faldet til under tre procent.

En dødsdom

Mogens Jensen og kronprinsessen fik de unge mødres personlige historier serveret uden omsvøb, mens de sad bænket på en sundhedsklinik i townshippen Khayelitsha, hvor to millioner fattige bor.

Nopinky Matinise fortalte, hvordan hun som 19-årig fik konstateret hiv. Det var en dødsdom over hende og hendes ufødte barn. Hun blev afvist af familien og havde ikke et sted at bo.

Men i mødet med en mentor fra Mothers2Mothers gik det op for hende, at der måske var et liv med hiv, både for hende og barnet. Hun kom i behandling, og barnet lever i bedste velgående uden at være smittet.

Nopinky Matinise arbejder i dag selv, lige som 1.000 andre hiv-smittede mødre, som mentor for Mothers2Mothers.

Mere end to millioner hiv-smittede modtager antiretroviral behandling i Sydafrika, der har sat ind med et stort nationalt behandlingsprogram. Infektionsraten har stabiliseret sig og er formentlig en væsentlig del af årsagen til, at den gennemsnitlige levealder i Sydafrika er steget fra 54 år i 2005 til 59 år.

Danmark har i adskillige år støttet projekter for bekæmpelse af hiv/aids i Sydafrika, men giver ikke længere direkte udviklingsbistand til landet. I stedet bidrager man fra dansk side til at bekæmpe epidemien via støtte til FN-organisationer som UNAIDS og UN Women.