MSF: EU’s aftale med Tyrkiet er en fiasko

msf_karon
Karon, hans kone og deres to tvillinger har siddet i en lejr på Lesbos siden deres ankomst den 2. august 2016. Deres drøm var at nå øen for at starte et nyt liv.
Foto: Læger uden Grænser (MSF)
Forfatter billede

Det mener Læger uden Grænser, som netop har offentliggjort en ny rapport et år efter, at aftalen trådte i kraft. En rapport, der kortlægger de menneskelige omkostninger ved EU/Tyrkiet-aftalen.

Aftalen har en direkte indvirkning på sundheden for patienterne, og mange bliver mere sårbare. Læger uden Grænser opfordrer derfor EU og medlemsstaternes ledere til radikalt at ændre deres tilgang til mennesker på flugt og sikre en hurtig afslutning på de unødvendige lidelser.

Betaler for at flygtninge holdes væk med magt

På øen Samos har Læger uden Grænser gennem næsten 300 psykologkonsultationer oplevet et lignende billede med flere tilfælde af selvskade og selvmordsforsøg.

På Balkan-ruten igennem Serbien og Ungarn er der sket en stigning i patienter med traumer, der er forbundet med vold, som de har været udsat for siden lukningen af Balkan-ruten. Ruten blev lukket kort før EU/Tyrkiet-aftalen blev implementeret.