MSF: Nye og effektive metoder mod malaria kunne redde mange liv

Redaktionen

Hvis flere brugte nye og mere effektive metoder til at bekæmpe malaria, ville mange liv kunne reddes, skriver den internationale medicinske nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser (MSF) i en ny rapport, som kom ud tirsdag.

I rapporten, som bærer titlen ”Full Prescription; better malaria treatment for more people, MSFs experience” beskrives organisationens arbejde i Sierra Leone, Tchad og Mali, og det dokumenteres, at mange malariatilfælde og dødsfald kan undgås med enkel og billig medicin og diagnosemetoder, som allerede findes.

– Der er kommet ny og mere effektiv medicin på hylderne, og vi har fået hurtige testmetoder, der indenfor et kvarter kan af- eller bekræfte en diagnose. Trods dette får alt for mange syge, især børn, fortsat ikke den behandling, som de har behov for, siger Meinie Nicolai, som er direktør for Læger uden Grænser i Bruxelles.

I store dele af Afrika syd for Sahara har mange ikke mulighed for at få hjælp, når de er syge – enten fordi det er for dyrt eller hjælpen ligger for langt væk. I Sierra Leone i Vestafrika f.eks. får kun 12 procent af de børn, som man mistænker har malaria, effektiv behandling i sundhedssystemet. (se nedenfor)

Læger uden Grænsers erfaringer viser, at mange i de fattige områder, hvor organisationen arbejder, ser det som en alvorlig hindring, at de skal betale for at få behandling. En anden barriere er rent geografisk. Nogle landdistrikter ligger meget langt fra et sygehus eller klinik, eller bliver isoleret i regntiden.

I forhold til at finde og behandle malariapatienterne, hvor de bor, har det vist sig særdeles effektivt at engagere lokale landsbyboere i malariabekæmpelsen.

Med gratis behandling på klinikniveau i samfund, der ligger isolerede geografisk, er det i Sahellandet Mali lykkedes Læger uden Grænser at tredoble antallet af diagnosticerede og behandlede malariatilfælde på et års tid.

Dette har været muligt ved at bruge brugervenlige hurtigtest, som betyder, at lægfolk med kun kort træning kan konstatere om en patient har malaria. Når en patient med malaria opdages, kan den lokale malaria-behandler tilbyde gratis medicin til patienten.

– Lokale malaria-behandlere er ikke en lynhurtig metode, forklarer Christine Jamet, landechef for Læger uden Grænser i Tchad.

– Men de udgør en effektiv bro over hullet i sundhedsstrukturen, men det bør bestemt ikke afholde myndighederne fra at arbejde på at udvide sundhedstilbuddene, tilføjer hun.

I øjeblikket anbefaler Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at alle børn med feber, som bor i regioner med høj forekomst af malaria, behandles med malariamedicin.

Men i eksempelvis Sierra Leone – et højrisiko område hvad angår malaria – har systematisk brug af hurtigtest i Læger uden Grænsers projekter i lokaliteten Bo vist, at 30 – 40 procent af de børn under fem år, som mistænkes for at have malaria, rent faktisk ikke har sygdommen.

Hvis man gør, som WHO anbefaler, og behandler uden at teste først, vil det betyde, at mange får behandling for en sygdom de ikke har, og den egentlige årsag til deres feber bliver ikke undersøgt, anfører MSF.

Indtil vi har mere effektiv forebyggelse og strategien for udryddelse af malaria begynder at virke, vil patienter blive ved med at dø helt unødigt, hvis vi ikke benytter os af de diagnose- og behandlingsmetoder, som er effektive. Det er ikke nok at sejle test og medicin til de berørte lande, man er nødt til at sikre, at de rent faktisk også kommer patienterne til gode, hedder det.

Rapporten ”Full Prescription; better malaria treatment for more people, MSFs experience” kan downloades på http://msf.dk/t2w_623.asp?id=6083

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected] tlf. direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79

Undersøgelsesrapport: Dækning af malariainterventioner i 8 Global Fund distrikter i Sierra Leone, Sundhedsministeriet, Sierra Leone, Marts 2007