Når ren energi kommer på tværs af oprindelige folks rettigheder

gettyimages-1095333854
Oprindelige folk har fået medhold i klager om vandkraft i det nepalesiske distrikt Lamjung
Foto: Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

6. maj 2021

Solcellepaneller på rad og række. Vindmøller, der tårner sig op i horisonten. Det giver ren og vedvarende energi, men kræver også store landområder. Til tider kan projekterne føre til brud på lokalbefolkningers rettigheder.

Organisationen Business & Human Rights Ressource Center har registreret knap 200 beskyldninger om brud på menneskerettigheder i forbindelse med projekter for vedvarende energi siden 2010.

Det gælder overtrædelser som drab, trusler, jordtyveri, farlige arbejdsforhold, elendig løn samt skade på oprindelige folks liv og levevilkår.

I sidste måned anerkendte den Europæiske Investeringsbank (EIB) kritik fra lokalbefolkninger i Nepal over et nyt projekt. Det drejer sig om højspændingsledninger, der skal føre el fra vandkraft fra floder på kanten af Himalaya mod hovedstaden Kathmandu.

EIB vil støtte projektet med knap 100 millioner euro. Civilsamfundsorganisationer har imidlertid klaget over manglende dialog med lokalsamfundene, mangel på kompensation for tab af land samt mangelfulde analyser af konsekvenser for miljø og sociale forhold. 

Den europæiske bank har nu gennemgået klagerne, og anerkender, at der er substans i beskyldningerne.

”EIB-gruppens mekanisme for klager konkluderer, at nogle af beskyldningerne om huller i gennemførslen af bankens politikker for E&S (miljø og sociale forhold, red.) delvist var underbyggede, og har udarbejdet passende anbefalinger for at rette op på manglerne,” skriver EIB i en officiel erklæring.

Bankens klagemekanisme indeholder blandt andet anbefalinger om at udarbejde en opdateret handleplan for miljø og sociale forhold, ansætte konsulenter med særlig ekspertise i at involvere oprindelige folk samt at overvåge projektet løbende.

Vindmøller i Colombia
Der er også strid om pladsen andre steder i verden, når det gælder vedvarende energi. Ifølge opgørelsen fra Business & Human Rights Ressource Center foregår 61 procent af beskyldninger om brud på rettigheder i projekter for vedvarende energi i Latinamerika.

Der er eksempelvis store projekter i støbeskeen i La Guijara. Det er et distrikt, som ligger i den nordøstlige del af Colombia mellem grænsen til Venezuela og det Caribiske Hav. Regeringen har allerede godkendt 16 vindmølleparker i området, og mange flere skulle være på vej, skriver Yales miljømagasin E360. Forventningen er, at kystregionen kan levere 17 procent af Colombias el i 2031, primært fra vinden som blæser ind fra Det Caribiske Hav.

Det vil imidlertid påvirke Wayuu-folket, som lever i området. De udgør omkring 400.000 personer og lever af kvægdrift, fiskeri og en smule landbrug, hvis vejret tillader det. De er ofte på farten som nomader, da der er sparsom adgang til vand og planter. De mange vindmøller vil uundgåeligt forstyrre deres måde at leve på, da omkring 40 procent af wayuu-folkets land kan blive påvirket af projekterne, skriver E360.

Guvernøren i La Guajira har hyldet vindmøllerne som en historisk mulighed for grøn omstilling, vækst og jobs, men de oprindelige folk i området er ikke blevet hørt. 

Sejr for oprindelige folk
Den internationale organisation for oprindelige folk, IWGIA, der har base i København, glæder sig over erklæringen fra EIB og kalder det en sejr for oprindelige folk. Der er imidlertid meget mere at gøre for at sørge for, at varetagelsen af menneskerettigheder bliver en naturlig del af de store projekter med vedvarende energi.

Det viser opgørelsen fra Business & Human Rights Ressource Center. Her har de også undersøgt nogle af de største virksomheder inden for ren energi og fundet, at ingen af dem lever fuldt op til principperne i FN’s vejledning til virksomheder om rettigheder.

Det danske selskab Ørsted er med i toppen af de undersøgte virksomheder med 47 point ud af 100. I bunden ligger amerikanske og kinesiske firmaer. Ørsted var en af de virksomheder, som reagerede på opgørelsen.

”Vi værdsætter arbejdet med at lave en opgørelse over selskaber i sektoren for vedvarende energi for første gang, og vi ser frem til at anvende indsigter fra analysen til at forbedre vores tilgang til menneskerettigheder,” skriver den danske virksomhed i en reaktion