CANCÙN: Namibia advarer mod det stigende pres for at komme trofæjagt til livs. Det sydafrikanske land mener nemlig, at turister, der vil jage dyrene, kan hjælpe med at bevare dem.
Det fortalte Pohamba Shifeta, den namibiske minister for miljø og turisme, på et pressemøde søndag ved konferencen om biodiversitet i Cancún.
Konferencen, kaldet COP13, bliver afholdt under FN’s konvention om biodiversitet, og et af målene med den er at standse udryddelsen af truede dyrearter. Det er endnu ikke lykkedes for verdenssamfundet, viser en opgørelse fra 2014.
Namibia har fundet en alternativ løsning på problemet: turisme baseret på jagt af trofæer fra truede dyrearter. Indtægterne fra turismen bidrager til at styrke lokalsamfundenes indsats for bevaring af de sjældne dyr og styrker deres egen udvikling, fortæller ministeren.
Derfor kan strammere internationale regler for trofæjagt skade Namibia.
“Vi ser trofæjagt som en integreret del af vores økonomi, og det er en livlinje for vores lokalsamfund”, fortæller han på pressemødet, og fortsætter:
“Uden jagt er der ikke en levedygtig måde at bevare dyrene på, og det vil blot blive erstattet af andre mere skadelige aktiviteter. Det er en trussel, hvis vi mister indtægterne fra jagt”.
“Problematiske” individer må jages
Namibias startede et program for bevaring af dyr gennem trofæjagt i 1996. I modsætning til flere andre lande i Afrika er bestanden af elefanter faktisk vokset i Namibia.
Pohamba Shifeta fortæller til Globalnyt, at særlige individer vælges til jagt, fordi de er uønskede eller problematiske for flokken og lokalsamfundene.
Det er stramt reguleret, så det ikke går ud over den samlede bestand, understreger han.
Han fortæller, at bestanden af elefanter i Namibia har været helt nede på 15.000. Særligt krig har tæret på populationen, fortæller han.
I dag tæller flokken af elefanter 23.000 i Namibia, så det er gået frem med bestanden.
“I nogle områder er der en overpopulation, og vi er nødt til at give dyrene væk”, forklarer Pohamba Shifeta.
I 2014 var der historier i internationale medier om, at det regerende SWAPO-parti har solgt tilladelser til jagt for at få politisk støtte.
Det har regeringen afvist i en officiel erklæring. Her understreger ministeriet, at bestanden af elefanter vokser med 3,3% om året, og at der er flere elefanter i Namibia nu end i de seneste 100 år.
“Et stop for trofæjagt vil have store negative konsekvenser for Namibia, fortæller Pohamba Shiefta på pressemødet.
“Det vil påvirke vores økonomiske vækst, vores fattigdomsbekæmpelse og vores bevaring af arter negativt”, lyder det.
Mål om at standse tab af dyrearter
Forhandlingerne om biodiversitet er nu pænt inde i den første uge i Cancún. Et af de meget debatterede emner er de 20 Aichi-mål for den globale natur, som man blev enige om i 2010. Mål nummer 12 handler om at bremse tabet af dyrearter.
Ifølge den seneste vurdering af planen er der ingen fremdrift i bestræbelserne på at opfylde dette mål.
Thomas Jazrawi rapporterer for Globalnyt fra det store FN-topmøde om biodiversitet i Cancún, Mexico, fra 4. til 17. december. Rejsen er støttet af Danidas Rejsebevilling og Europa-Nævnet.