Nekrolog: Ellen Brun – forsker og venstrefløjsaktivist

d076d9cb-2249-4c99-a44c-c08e96733384
Ellen Brun døde den 25. oktober.
Foto: Andrea Sigaard/Arbejderen
Forfatter billede

9. november 2020

Ellen Brun var samfundsforsker, især med fokus på internationale relationer og udviklingstrategi. Sammen med sin mand Jacques Hersh var hun højt respekteret både i Danmark og internationalt. Men Ellen var også gennem hele sit liv aktivist, skribent, forfatter og taler – både ved demonstrationer foran den amerikanske ambassade og som forelæser i universitetsauditorer.

Ellen Brun blev født i 1933. Som barn oplevede hun 2. verdenskrig og siden den kolde krig mellem Sovjetunionen og vestmagterne.

Det var sammen med den anti-kolonialistiske kamp bestemmende både for hendes forskning om imperialismen og hendes årelange engagement på den danske venstrefløj.

Efter en uddannelse som tresproglig korrespondent læste hun sammenlignende litteratur på Københavns Universitet, senere på Sorbonne-universitet i Paris og på universitet i Wien, hvor hun mødte Jacques Hersh.

Sammen flyttede de til Danmark, hvor Ellen Brun var en del af miljøet på fjortendagesbladet  “Politisk Revy”, der uafhængigt af partier og organisationer udkom 1963-87. Sammen med Jacques Hersh indgik hun i redaktionen 1966-67, hvor bladet blev en støtte for ungdomsoprøret i bred forstand, ikke mindst bevægelsen mod Vietnamkrigen.

Vietnam-krigen og udenrigspolitik prægede spalterne i det anti-imperialistiske og Sovjet-kritiske tidsskrift i 1970’erne, men også strejker og faglig politik, økonomi og kvindebevægelsen var vigtige stofområder.

Hendes aktive engagement mod Vietnam-krigen gjorde hende til en førende skikkelse i den danske bevægelse mod Vietnam- og Indokina-krigen, herunder tidligt som medlem af Dansk Bertrand Russell Råd, der støttede afholdelsen af Russell-tribunalet bl.a. med en session i Roskilde 1967.

Hun underviste i kultursociologi på Den Internationale Højskole i Helsingør og var i 1990erne lektor i udvikling og internationale forhold på Aalborg Universitet, hvor hun sammen med Jacques Hersh var tilknyttet Center on Development and International Relations (DIR).

1992-2001 var hun medstifter og redaktør af tidsskriftet SALT.

Ellen Brun er sammen med Jacques Hersh, bl.a. forfatter til antologien “Kulturrevolutionen i Kina” (1969) ,” De riges vold: imperialismen” (1972), “Kapitalismens udviklingssystem –  Alternativ lærebog om u- og i-lande” (1972 og 78) og hovedværkerne “Socialist Korea” (1976) – der blev antaget som doktorafhandling  – samt “Sovjet – Third World Relations in a Capitalist World” (1990).

Hun oversatte Josue de Castros “Sultens geografi”, der udkom på dansk 1972, og oversatte sammen med Jacques Hersh Paul Lafargues klassiske værk “Retten til Dovenskab”, der udkom på dansk i 1970.

I sine senere år arbejdede Ellen Brun på et marxistisk udviklingsparadigme baseret på bæredygtighed og menneskelige prioriteringer, herunder borgerløn,og skrev sammen med Jacques Hersh fortsat om politiske og samfundsmæssige problemer samt internationale forhold i udenlandske tidsskrifter, ikke mindst det anerkendte Monthly Review, men også i danske internet-publikationer og f.eks. en yderst læseværdig leksikalsk artikel om kasinokapitalisme i leksikon.org.   

Fra juni 2015 var hun blogger på dagbladet Arbejderen. Hendes seneste blog fra marts 2019, der på grund af sygdom blev hendes sidste, hed “USA’s imperialistiske repertoire”

Heri skriver hun optimistisk og yderst aktuelt i betragtning af udviklingen i USA:

“I denne forbindelse er det interessant at inddrage det ustabile politiske klima i USA. Præsident Trump som beskyldes for protofascisme advarer nu imod socialisme.  Det vil sige de nye kræfter i det Demokratiske Parti (Sandernisterne!), der ønsker at få indført keynesiansk økonomi og velfærdsreformer. Selv om advarslerne fra ”Det hvide Hus” imod ”snigende socialisme” er vildt overdrevne, er det en kendsgerning, at et ideologisk skift synes at være på vej. En Gallup-undersøgelse fra sidste august viste, at 51 procent af amerikanerne i aldersgruppen 18 til 29 følte sig mere tiltrukket af socialismen end af kapitalismen. ”