Nepalesiske bjergguider truer med at stoppe arbejdet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Sherpa-bjergguiderne i Nepal, der udgør en stor del af landets bjergguider, vil nedlægge arbejdet, hvis ikke de efterladte efter 13 guider, der forleden blev dræbt i en lavineulykke på Mount Everest, får større kompensation.

Fredag 18. april blev 13 nepalesiske sherpa-bjergguider dræbt i en lavineulykke på Nepals Mount Everest. Tre blev kvæstet og yderligere tre savnes fortsat. Ulykken skete på Khumbu Icefall, der anses for at være et af de farligste steder på Mount Everest. Det skriver Al-Jazeera mandag.

Bjergguiderne var i færd med at forberede klatreruter for udenlandske bjergbestigere.

Nu truer deres organisation, Nepal Mountaineers Association, med at nedlægge arbejdet – og på den måde i realiteten at stoppe trafikken på verdens højeste bjerg.

Organisationen kræver en kompensation på en million rupee, hvilket svarer til omkring 55.600 danske kroner til de efterladte efter dem, der blev dræbt 18. april.

Organisationen kræver desuden større beløb i forsikrings-udbetaling og at staten betaler hospitalsudgifter.

Regeringen har tidlige tilbudt et beløb, der svarer til 2.100 danske kroner til dækning af begravelsesudgifter, hvilket organisationen dog har afvist som utilstrækkeligt.

Sherpaerne er et etnisk gruppe, der primært bor i det østlige Nepal. Der findes omkring 150.000 sherpaer i Nepal.

Generelt opfattes sherpaerne som eliten indenfor bjergbestigning og mange sherpaer ernærer sig som bjergguides. Derfor er ordet sherpa i dag nærmest blevet synonymt med bjergguide og udenlandske bjergbestigere kalder ofte alle bjergguider for sherpaer – uanset om de rent faktisk tilhører befolkningsgruppen.

Læs mere om sherpa-folket på Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Sherpa_people