NGO-bog om 17 års indsats for ren energi i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den hedder “Light over Africa” og fortæller, hvorfan Folkecentret i Sdr. Ydby i Thy til dato har installeret solsystemer i over 300 landdistrikter på skoler i Mali og Burkina Faso i Vestafrika og Uganda i Østafrika.

Det er sket i samarbejde med lokale industrier, NGO’er eller offentlige myndigheder efter devisen “adgang til strøm er en forudsætning for udvikling”.

I “Light over Africa” finder man baggrunden for solenergiprojekterne, virkningen for den lokale befolkning og nøglerne til succes, fremgår det af en pressemeddelelse fra centret mandag.

Bogen omtaler også den næste udfordring: En plan for solenergi i 10.000 landsbyer i de tre afrikanske lande.

“Virkningen af den nye plan er, at to millioner landsbyboere (10.000 skoler x ca. 200 indbyggere) vil have fordelene ved at have adgang til uddannelse. De anslåede omkostninger er på 10 mio. euro eller 1.000 euro (ca. 7.400 kr.) for hver enkelt skole”, hedder det.

Arbejdet i Burkina

I Burkina Faso samarbejder Folkecenteret med Foreningen Kologh Naba. Lys til skolerne er finansieret af private midler, som indbetales til Nordisk Folkecenter for at bringe solelektricitet til landdistrikterne.

Organisation Kologh Naba finansierede i seks måneder en medarbejder, William Bazies, ophold og uddannelse til landelektrikere på Folkecenteret.

Indsatsen i Uganda

Partneren i Uganda hedder JEEP (Joint Energy and Environment Projects). Her begyndte samarbejdet, der førte frem til de første solcelleinstallationer, i 2007, og siden er både viden og behov støt voksende, anføres det.

Træplantning kan forbedre livet i Uganda, og salg af træ og træer kan skabe økonomisk mulighed for, at der fremover lokalt kan tjenes penge til lys i skoler, hjem og fødestuer, samt køling af vacciner og medicin på sundhedsklinikker ude på landet.

Her bor de fleste, og stort set ingen har adgang til strømforsyning, og alle er begejstrede for at få det, skriver centret.

Lene Høgh fra Nykøbing Mors kom til Uganda første gang som frivillig i 1967 og blev senere som pensionist kontaktperson og tilsynsførende på Folkecenterets Uganda-projekt, som støttes af CISU via Danidas NGO-midler.

Se mere på

http://www.folkecenter.dk/dk/news/fc/eap-projekt-i-uganda

Centret om centret

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi blev stiftet tilbage i 1982.

Det er en non-profit, uafhængig, organisation, der yder forskning, udvikling af teknologi, uddannelse og information til fremstilling, industriel innovation og udførelse af vedvarende energi og energibesparelser i Danmark og verden.

Om bogen

Udgivet af:
Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Danmark

Kr. 85 (12 EUR) + fragt
Hardback, 64 sider
B5 (176 x 250 mm)
ISBN: 978-87-7778-002-8
Offentliggørelsesdato: august 2015

Yderligere oplysninger hos:

Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi
Jane Kruse, e-mail: [email protected] og tlf: 97 95 66 00

Mere om centret på http://www.folkecenter.dk/dk