Enheder under det egyptiske indenrigsministerium har de seneste år stået bag udenomretslige drab på sandsynligvis hundredvis af mennesker.
Det viser rapporten ’”Sikkerhedsstyrkerne tog sig af dem”’, som menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch netop har udgivet.
Drabene følger et mønster, skriver organisationen, hvor de dræbte anklages for at være terrorister, og drabene siges at have fundet sted under skududveksling, men rapportens resultater peger på, at de myrdede på drabstidspunktet ikke umiddelbart har udgjort en trussel mod hverken sikkerhedsstyrkerne eller andre.
Arresteret inden mord
Rapporten kigger på en periode på seks år mellem januar 2015 og december 2020. I den periode har Egyptens indenrigsministerium oplyst, at mindst 755 personer er døde i 143 såkaldte skududvekslinger, mens blot en enkelt mistænkt er blevet anholdt. Af de 755 dræbte har myndighederne kun offentligt identificeret 141, og identificeringerne er enslydende i ordvalget med meget sparsomme detaljer. Alligevel hævder myndighederne, at alle de dræbte var eftersøgt for terrorisme og at flertallet tilhørte Det Muslimske Broderskab, der regnes for en terrororganisation af det egyptiske regime.
Ved næsten samtlige beskrivelser af skududvekslingerne skriver ministeriet desuden, at de formodede terrorister åbnede ild først, hvilket ikke efterlod sikkerhedsstyrkerne noget andet valg end at skyde tilbage. ”Sikkerhedsstyrkerne tog sig af dem,” er en tilbagevendende beskrivelse.
Human Rights Watch er dykket ned i omstændighederne omkring drabene på 14 mænd, der var blandt i alt 75 dræbte under ni forskellige skududvekslinger i den centrale del af landet. Ingen af de dræbte var medlemmer af sikkerhedsstyrkerne.
Gennem interviews med familiemedlemmer og bekendte til de dræbte, menneskerettighedsadvokater og -aktivister samt en journalist har Human Rights Watch fundet ud af, at alle de afdøde var blevet arresteret og tilbageholdt inden deres død blev annonceret. Nogle af arrestationerne var foregået med vidner, mens andre var ”blevet forsvundet”, som det hedder, hvilket betegner en praksis, hvor folk pludselig forsvinder, uden at familiemedlemmer kan få informationer fra myndighederne.
Medlemmer fra otte af de 14 familier fortalte, at de havde observeret tegn på mishandling – brækkede lemmer, brændemærker, snitsår – på ligene. Ingen af familierne fik udleveret en obduktionsrapport.
Kun en enkelt familie tilkendegav, at afdøde sandsynligvis havde været involveret i aktiviteter med våben indblandet.
Et klart mønster
I stort set al offentlig kommunikation om skududvekslingerne, angiver indenrigsministeriet, at SSSP – en særlig instans, der undersøger forbrydelser med tilknytning til staten – undersøger sagen nærmere, men Human Rights Watch har ikke kunne finde nogle beviser for, at myndighederne har iværksat nogen grundige undersøgelser, der lever op til situationens alvor.
Det betyder, at indenrigsministeriet og dets udsendte sikkerhedsstyrker kan agere uden risiko for noget retsligt efterspil, konkluderer menneskerettighedsorganisationen.
Selvom rapporten angiver, at det, på grund af ekstremt vanskelige vilkår for sådanne undersøgelser i Egypten, ikke er muligt at nå frem til endelige konklusioner i mange af disse drab, konkluderer den alligevel, at afdækningen af de 14 sager påviser ”et klart mønster af ulovlige drab”, der ”sår alvorlig tvivl om stort set alle rapporterede skududvekslinger.”
I forbindelse med rapportens udgivelse siger Joe Stork, vicedirektør for Mellemøsten i Human Rights Watch:
“Det er på høje tid, at lande, der yder våben- og sikkerhedsbistand til Egypten, stopper med det og tager afstand fra Egyptens forfærdelige overgreb.”