NGO: Nu kan Netanyahu gå fra besættelse til annektering

gettyimages-632080872_hebron_chris_mcgrath
Et israelsk checkpoint på en gade, der adskiller en israelsk bosættelse fra et palæstinensisk kvarter i Hebron.
Foto: Chris McGrath / Getty Images
Forfatter billede

I valgkampen op til tirsdagens valg i Israel lovede Netanyahu, at han vil udvide den israelske kontrol med områder på Vestbredden, bevare de jødiske bosættelser og fortsætte besættelsen af palæstinensisk jord.

Løftet faldt lørdag aften i et interview på israelsk tv. Direkte adspurgt sagde premierministeren, der nu ser ud til at være genvalgt:

”Vil vi rykke videre til næste trin? Svaret er ja. Jeg vil indføre israelsk suverænitet, og jeg skelner ikke mellem blokke af bosættelser og pletter af isolerede bosættelser. Hver af de pletter er israelsk, og vi har som Israels regering et ansvar”, sagde han ifølge 972 Magazine.

Hans løfte om at annektere dele af Vestbredden bør ikke komme som nogen overraskelse for enhver, der har fulgt israelsk politik i de seneste år, for det har både Netanyahu og andre talt åbent om i årevis, skriver magasinet.

Fra ulige rettigheder til regulær apartheid

I realiteten har annekteringen eksisteret længe – sideløbende med diskrimination af palæstinensere og deres rettigheder. Netanyahu har blot lovet at formalisere den i forvejen veletablerede virkelighed – fra besættelse til annektering, fra ulige rettigheder til regulær apartheid, skriver organisationen EuroMed Rights i en pressemeddelelse.

Israel har konfiskeret store områder af palæstinensisk jord på Vestbredden. Det er sket over årtier og har ændret demografien og kontrollen med territoriet. De israelske bosættelser er blevet udvidet og palæstinensiske huse revet ned, mens palæstinensere er blevet tvangsforflyttet, skriver EuroMed Rights. Nu bakkes det op af flere love og administrative tiltag, der har til formål at udvide Israels suverænitet over bosættelserne på Vestbredden.

EuroMed Rights kritiserer EU for kun at have fokus på fredsprocessen og den tostatsløsning, der er talt om i årevis. Dette snævre fokus forhindrer de europæiske lande i at gøre noget ved den alvorlige forværring på det menneskeretslige område i Israel og Palæstina.

Netanyahus ligefremme bemærkninger i valgkampen satte spotlight på realiteterne på landjorden, hvor man bevæger sig i retning af en permanent besættelse og dominans, institutionaliseret diskrimination og politisk eksklusion, skriver EuroMed Rights.

En annektering af bosættelserne er en trussel mod palæstinensernes ønske om grundlæggende menneskerettigheder, selvbestemmelse og suverænitet, tilføjer organisationen.