Ngo’er vil have rettigheder i fokus, når Egypten er vært for klimatopmøde

Organisationer vil have menneskerettigheder i fokus ved COP27 i Egypten.
Foto: Yves Herman - WPA Pool/Getty Images.
Thomas Jazrawi

I november skal Egypten være vært for FN’s klimatopmøde, COP27. Det er en mulighed for landets grønne organisationer for at få klimaet på dagsordenen, men de har det som det øvrige egyptiske civilsamfund ikke nemt.

Det viser senest en undersøgelse af Human Rights Watch, der har interviewet 13 aktivister, forskere og journalister om situationen for ytringsfrihed i det nordafrikanske land, og konklusionen er, at de føler sig forfulgt af staten. Organisationerne beskriver, at de bliver truet, intimideret og begrænset i deres bevægelsesfrihed af myndighederne.

”Verden har brug for mere klimaktivisme, ikke mindre, og der kan ikke være nogen effektiv aktivisme, når regeringen behandler civilsamfundsorganisationer som en trussel og ikke en gevinst. Medlemslandene og FN’s sekretariat bør presse den egyptiske regering til at sikre, at miljøgrupper føler sig trygge i at deltage i klimaforhandlingerne,” siger Richard Pearshouse, miljødirektør i Human Rights Watch.

Personerne i undersøgelsen fortæller, at de oplever truende opkald, trusler om fyringer og tilbageholdelse i lufthavne. Til gengæld har de egyptiske myndigheder øget tolerancen overfor grønne organisationer, der promoverer emner, som er mere på linje med regeringens. Det gælder eksempelvis genbrug, affaldshåndtering og rige landes støtte til udviklingslandes klimaindsatser.

En uge i solidaritet med fængslede aktivister

En række andre organisationer vil have ligeledes have rettigheder i Egypten under lup i forbindelse med klimatopmødet i november. ”Ingen klimaretfærdighed uden et åbent civilt rum,” lyder sloganet i en ny kampagne fra en række ngo’er med forbindelse til Egypten, der vil køre op til og under klimakonferencen.

Organisationerne opfordrer blandt andet til en solidaritetsuge med fængslede aktivister i Egypten fra d. 26. september til d. 2. oktober. Her opfordrer organisationerne til at afholde events og gøre opmærksom på de mange menneskeretsforkæmpere og aktivister, der sidder fængslet i landet, verden over.

Den egyptiske regering har i en officiel erklæring svaret på kritikken fra Human Rights Watch.

“Det er frastødende og kontraproduktivt at publicere en så misvisende rapport i en tid, hvor alle vores anstrengelser bør rettes mod at sikre gennemførslen af en succesfuld klimakonference, som garanterer, at de globale klimaforpligtelser bliver realiseret, og sætter kursen mod enighed om en handlingsplan, der kan håndtere de nuværende klimaudfordringer,” lyder det i erklæringen, der er lagt op på Twitter af en talsmand fra det egyptiske udenrigsministerium.

Erklæringen kritiserer også rapporten for at bruge anonyme kilder, men Human Rights Watch forklarer, at personerne selv har ønsket ikke at blive navngivet, da de frygter for repressalier. Den egyptiske udenrigsminister, Sameh Shoukry, der står i spidsen for COP27, har tidligere nævnt, at der vil være et sted tæt ved konferencecentret ved feriebyen Sharm el Sheikh, hvor demonstrationer kan foregå. Han nævner også, at aktivister vil få adgang til konferencecentret, som de normalt gør, skriver Climate Home.

Skygger det for klimakrisen?

Nogle aktivister mener, at klimakonferencen i Sharm El Sheikh er det perfekte tidspunkt til at presse Egypten til at have større respekt for menneskerettigheder. En egyptisk aktivist, som Foreign Policy har talt med, mener at der bør være fokus på menneskerettigheder i Egypten, men ikke på en måde, der underminerer kampen mod klimaforandringer og en retfærdig grøn omstilling.

Artiklen nævner også, at nogle amerikanske diplomater og embedsfolk anonymt udtrykt bekymring for, at et fokus på rettigheder kan overskygge klimahandling og hindre gode resultater ved konferencen – og måske uden at gøre en reel forskel for menneskerettigheder i landet.

Human Rights Watch holder imidlertid fast, og peger på, at menneskerettigheder hænger sammen med kampen mod klimaforandringer.

“Vi kommer ikke til at være i en situation, hvor godhjertede diktatorer og økovenlige repressive regimer leverer de ambitiøse klimapolitikker, vi har behov for på det nationale niveau. Vi har behov for robuste menneskerettigheder for at få den form for robust klimahandling, som verden nu finder nødvendig,” argumenterer Richard Pearshouse til Foreign Policy.