Nordafrika: Frustration får borgere til at sætte ild til sig selv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En bølge af selv-afbrændinger har ramt Nord-afrika efter, at den tunesiske opstand blev kick-startet af en ung 26-årig grøntsagshandler, som satte ild til sig selv uden for en regerings-bygning i den tunesiske by Sidi Bouzid.

Manden hed Bouazizi og døde af sine kvæstelser. Han stak ild i sig selv i frustration over at få frataget sin grøntsagsvogn af politiet, fordi han trods årelang søgen herom ikke kunne få tilladelse til at sælge grøntsager. Dermed mistede han sin eneste indtægtskilde, skriver CNN online tirsdag.

Siden da har også Egypten, Algeriet og Mauretanien oplevet ganske almindelige borgere sætte ild til sig selv for at skabe opmærksomhed omkring samfundsonder som korruption, arbejdsløshed og undertrykkende regimer.

2 egyptere har således valgt at sætte ild til sig selv uden for parlamentsbygningen i Kairo. Mens en person i Mauretanien har sat ild til sig selv uden for præsidentpaladset og tidl. lanceret en Facebook-gruppe mod tyranni og korruption i det vestafrikanske ørkenland.

Talsmand for Al-Azhar moskeen og universitetet i Kairo – den mest respekterede Sunni-muslimske institution i verden – Mohammed Refaa Tahtawi sagde tirsdag, at Islam klart og tydeligt forbyder selvmord uanset grunden.

Derfor tillader Islam ikke sine tilhængere at begå selvmord for at signalere protester, utilfredshed eller vrede.

Talsmanden understregede dog, at AL-Azhar ikke kommenterer på enkelttilfælde, hvor der kan være specielle forhold, som har forårsaget den tragiske handling, men beder Gud om at tilgive handlingerne.