Afrika – Fra de første mennesker til i dag
Forfatter: Tore Linné Eriksen
Forlag: Cappelen Damm
Udgivelset: 2019
Bogen kan blandt andet bestilles på Haugenbok.no.
Tore Linné Eriksen (f. 1945) er historiker og har gennem næsten et halvt århundrede opbygget sin position som en af Norges betydeligste Afrika-kendere. Det har blandt andet ført til et professorat i udviklingsstudier ved Høgskolen i Oslo og udgivelsen af en lang række bøger om afrikanske emner.
Nu har Eriksen samlet sin imponerende viden i bogen ”Afrika – Fra de første mennesker til i dag”, som udkom på det norske forlag Cappelen Damm i slutningen af 2019. Bogen fik flotte anmeldelser i norske aviser – Andreas Viestad fra Morgenbladet kalder blandt andet bogen en triumf, som ”fortjener å bli stående som et standardverk i mange år” – og er allerede kommet i 3. oplag. Den fortjener at få mange læsere også i Danmark.
Fra Kairo til Kap
Eriksen fortæller på et let forståeligt norsk historien om Afrika – fra homo sapiens tidligste forfædre for 8 millioner år siden, over fodsporene i det nordlige Tanzania for mindst 3,6 millioner år siden og til Den Afrikanske Unions bud på et Afrika anno 2063. Det sker på en måde, så både fagfolk og lægmænd kan have glæde af det.
Eriksens Afrika er hele kontinentet, fra Middelhavskysten til Kap det Gode Håb, det vil sige Nordafrika, tropisk Afrika og Den sydafrikanske Republik. Det giver Eriksen mulighed for at komme med betragtninger om samspillet gennem århundreder mellem de tre dele af kontinentet.
Efter min mening repræsenterer de dog grundlæggende meget forskellige historier. Hvor meget, der er vundet ved at dække dem under ét, kan diskuteres – herunder hvor væsentligt det er at udnævne Augustin, som levede i det nuværende Algeriet, til en afrikansk tænker. Det fører i hvert fald til en ganske lang bog og kan gøre det vanskeligt at bevare overblikket over de lange linjer i de enkelte regioners udvikling.
Når dette er sagt, er det imponerende, så meget bogen alligevel får med om kontinentets væsentligste aspekter. Noget er nødvendigvis ret velkendt stof, det gælder for eksempel menneskejagten og det resulterende salg af slavebundne afrikanere til vest, nord og øst.
Her inddrager Eriksen den norske medvirken – for salget fra besiddelserne i det nuværende Ghana skete jo i regi af det dansk-norske kongedømme, og der var mange nordmænd i slaveskibenes besætninger. Herunder en enkelt gang Tordenskjold, 15 år gammel.
Politisk og væbnet modstand
Bogen portrætterer også nogle af de afrikanere, som spillede en vigtig rolle i den politiske og væbnede modstand mod koloniherrerne og i de forskellige forløb frem mod uafhængigheden.
Fra 1860’erne og indtil han blev fanget i 1898, gav Samori Touré franskmændene heftig modstand med sit kavaleri og en slagkraftig slavehær, hvormed han underlagde sig store dele af vore dages Guinea, Mali og Elfenbenskysten.
Den politiske modstand i tropisk Afrika kom til at stå stærkt i lande som Nigeria, med Nnamdi Azikiwe som leder i 1930’erne, og ikke mindst i Kwame Nkrumahs Ghana fra 1947 med dets, efter afrikanske forhold, høje uddannelses- og indtægtsniveau.
400 sider kan ikke dække alt
At fortælle historien om hele Afrika i én bog har sin pris, og selv med 400 store – og flot illustrerede – sider er der grænser for, hvor meget der kan gås i dybden med. Det er blandt andet gået ud over landbruget, sygdomsplagerne, klimaets betydning, kontinents over 2.000 sprog og den rolle, religion og tro spiller i Afrika.
At Eriksen har stor indsigt og dækker bredt, er der imidlertid ingen tvivl om. Af den 11 sider lange litteraturfortegnelse kan man se, at han har trukket på op mod 400 titler – denne anmelder undrer sig over, at dansk Afrika-forskning overhovedet ikke optræder. Der er måske ikke noget at sige til, at Eriksen har opgivet at lave et emneregister, men det havde nu været en god hjælp undervejs i læsningen.
Klaus Winkel er cand. polit. og har gennem de fleste af sine 38 år i Danida beskæftiget sig med Afrikas udvikling, herunder ved fem års ophold i Kenya og Tanzania og rejser i en række lande i Afrika. I 2007 udgav han bogen “Hvorfor er det så svært for Afrika?”