Regionen Diffa, der ligger i Niger ved grænsen til Nigeria, har modtaget næsten 100.000 flygtninge fra borgerkrigen i det nordlige Nigeria. Nu angriber den militante, islamistiske bevægelse Boko Haram også her og sender mange på flugt.
Angreb fra den militante islamistiske bevægelse Boko Haram og dens kampe med regeringsstyrker har sendt titusinder på flugt i det nordlige Nigeria.
Indtil videre er der i følge den franske avis Libération 96.000 nigerianere, som er flygtet til Diffa regionen i nabolandet Niger. Ifølge tal fra CARE i Niger er det en stigning på næsten 10.000 i forhold til tallene fra december 2014. Det skriver CAREs danske afdeling i en pressemeddelelse onsdag.
Men selvom flygtningene får krydset grænsen, er de på ingen måde lovet sikkerhed i Niger. Siden i fredags har den militante gruppe blandt andet angrebet et lokalt marked i grænseregionen Diffa.
Angrebene søndag og mandag har angiveligt haft til formål at destruere den eneste bro, som forbinder Niger og Nigeria. De tiltagne angreb har nu fået byens indbyggere til selv at flygte.
”Dem som flygter videre fra deres hjem i Diffa-regionen ender i et ørkenlandskab, hvor chancerne for, at de kan skaffe mad til dem selv og deres familie, er minimale,” siger Line Gamrath Rasmussen, koordinator for CARE Danmarks programmer i Niger.
Skjulte Boko Haram-celler i Niger
Det er angiveligt interne Boko Haram-celler i Niger, som startede med at angribe landets egne styrker. Og det er ikke nogen nyhed i Niger, at militsen har medlemmer inden for landets grænser. De seneste år har de rekrutteret blandt fattige og arbejdsløse unge mænd i regionen.
”Niger er et af verdens fattigste og mindst udviklede lande. Det efterlader tusindvis af unge mænd i fattigdom og arbejdsløshed. En cocktail der giver bevægelser som Boko Haram et potentielt rekrutteringsgrundlag,” siger Line Gamrath Rasmussen.
Samtidig med angrebene i Niger har Boko Haram også udført angreb i Cameroun, der grænser op til Nigeria og Niger.
Angrebene ligner et svar på, at parlamentet i Niger skulle stemme om, hvorvidt landet skulle indgå i den regionale militærstyrke, som har til mål at bekæmpe militsen i Nigeria med mandat fra den Afrikanske Union.
Det afholdt dog ikke parlamentet fra at vedtage at sende 750 mand til styrken, som derudover tæller soldater fra de Nigerianske nabolande Cameroun, Benin og Chad.