Udenrigsminister Per Stig Møller (K) må forberede sig på en ny runde om forløbet af et omstridt hønseprojekt, som skulle have gjort 545 kvinder i Malawi rigere og gladere, men endte med at at sætte dem i stor gæld, skriver Kristeligt Dagblad tirsdag.
Oppositionen kan ikke få ministerens hidtidige forklaringer til at stemme overens med dokumenter, som udenrigsudvalget har modtaget fra ministeriet efter et samråd om projektet i marts. Per Stig Møller vil blive kaldt i samråd igen og få præsenteret en række nye spørgsmål til skriftlig besvarelse.
Især ordlyden af en aftale, der blev indgået mellem Danida og en lokal sparekasse, MUSCCO, om at overtage hønseprojektet, er stærkt problematisk, mener oppositionen.
I stedet for at understøtte ministerens forklaring om, at Danida havde sørget for, at kvinderne var i gode hænder hos MUSCCO, inden man trak sig ud af hønseprojektet, demonstrerer aftalen tværtimod, at banken var i sin gode ret til at tro, at den kunne blive ved med at kræve kvinderne for penge, selv om de allerede sad med en bundløs gæld, anfører Kristeligt Dagblad.
Også dagbladet B.T. behandler sagen tirsdag i en stort opsat artikel med overskriften “Per Stig anklages for at lyve”. Heri hedder det, at Danida i en brevveksling med Folkekirkens Nødhjælp om hønseriprojektet flere gange stregede en vigtig passus i teksten ud, angiveligt for at mildne kritikerne.
Når Danida henviste til, at sparekassen skulle sørge for, at “negative virkninger for låntagerne skulle undgås (…) gennem korrekt overvågning og mulighed for yderligere lån”, viste det sig, at den manglende sætning i parentesen lød således: “..for at sikre den bedst mulige tilbagebetalingsrate”, skriver B.T.
Sparekassen havde med andre ord beføjelser til at inddrive kvindernes gæld. Per Stig Møller sagde derimod under samrådet i marts, at aftalen med sparekassen holdt kvinderne skadesløse, hvis de viste sig ude af stand til at tilbagebetale lånene.
Kontorchef for Udenrigsministeriets Afrika-kontor, Bo Jensen, fastholder overfor Kristeligt Dagblad, at ministeriet ikke havde nogen grund til at tvivle på, at MUSCCO ville tage hånd om kvinderne.
– MUSCCO forpligter sig i aftalen til at undgå alle negative virkninger for kvinderne. Det betyder normalt, at gælden vil blive eftergivet, siger Bo Jensen.
Han medgiver, at det ikke står direkte i aftalen, at gælden skal eftergives, men forklarer det med, at aftalen blev skrevet på et tidspunkt, hvor det ikke var klart, hvor store økonomiske problemer kvinderne ville få på grund af en fortsat tørke.
De afrikanske kvinder var gennem Danida blevet tilbudt et lån i den lokale sparekasse. Lånet på omregnet 235 kr. gav adgang til et hønsehold, som kvinderne skulle passe. Til gengæld ville Danida hjælpe dem med rådgivning, indkøb af foder og medicin og salg af æggene.
Men i 2002 blev Malawi ramt af langvarig tørke og for at overleve holdt kvinderne ikke alene op med at fodre hønsene. De spiste også selv foder og høns og dermed forsvandt grundlaget for den æggeproduktion, som de skulle leve af. De havnede i ubetalelig gæld på tilsammen i alt 150.000 – som Folkekirkens Nødhjælp senere betalte.
Læs også “Høns i Malawi: Folkekirkens Nødhjælp forbereder nyt projekt for fattige kvinder”, 29.03.04, og “Per Stig langer hårdt ud mod Folkekirkens Nødhjælp i sag om fattige Malawi-kvinder”, 17.03.04.
U-landsnyt.dk har indgående behandlet denne sag, og der er i alt 16 artikler om forløbet i rubrikken Arkiv ude i menuen til venstre. Tast ordene “Høns i Malawi” i søgefunktionen i Arkiv og de 16 artikler kommer frem.