Ny flygtningebølge i Syrien

img_9926
Forfatter billede

29 børn er blandt de mange, der er døde af kulde under flugten fra de kampe, der raser i området omkring Islamisk Stats sidste højborg i Syrien.

Over de seneste måneder er ca. 23.000 mennesker – hovedsageligt kvinder og børn – ankommet til Al-Hol lejren, der ligger 300 kilometer nord for det værst ramte område. Alene i de seneste tre dage er mere end 5.000 ankommet, og det har bragt den i forvejen interimistiske lejr i knæ.

”De ankommer ekstremt udmattede. Der er voldsomt koldt i regionen, som især består af ørken, der ikke byder på hverken mad eller ly,” fortæller UNICEF Danmarks kommunikationsdirektør Line Grove Hermansen, der fornylig er kommet tilbage fra en længere rejse i Syrien, i en pressemeddelelse fra organisationen.

Sover ude i vinterkulden

Mange af flygtningene har rejst til fods og på åbne pick-up trucks. Undervejs har de gentagne gange været holdt tilbage i checkpoints, hvor de har måttet undergå sikkerhedsscreeninger, der yderligere har forlænget rejsen.

Derudover har det været ekstremt vanskeligt at få nødhjælp frem til dem på grund af den dårlige sikkerhedssituation i området, meddeler UNICEF.

Især for de mindste børn er turen nådesløs: 29 børn er rapporteret døde af kulde under rejsen, 10 af dem spædbørn.

Men lidelserne holder ikke op, når det endelig lykkes at komme frem til flygtningelejren. Mange af de nyankomne må sove under åben himmel i vinterkulden, fordi lejren nærmest er blevet løbet over ende.

”Vi kæmper i døgndrift for at få basale fornødenheder som tæpper, vintertøj og varme frem til flygtningene. Samtidig screener vi for underernæring og forsøger at give traumatiserede børn psyko-social hjælp midt i kaos,” fortæller Line Grove Hermansen.

UNICEF er som del af FN i gang med en større diplomatisk øvelse for at få de stridende parter til at give hjælpe organisationerne fri adgang til de nødstedte på vej til lejren, ligesom man ønsker helt uhindret at kunne levere nødvendig nødhjælp til området.

”Det overbefolkede lejrområde har brug for hjælp til alt fra lægehjælp over mad og drikke til vand og sanitet, så vi kan undgå at sygdomme spreder sig blandt de mange udmattede børn og mødre,” siger Line Grove Hermansen.