Ny rapport: Britisk sukkergigant koster Zambia dyrt

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En omfattende undersøgelse fra NGOen ActionAid konkluderer, at et af Storbritanniens største multinationale selskaber, Associated British Foods (ABF), i stor skala undviger skattebetalinger i Zambia, et af verdens fattigste lande.

Det skriver Mellemfolkeligt Samvirke (MS) i en pressemeddelelse mandag

Selskabet erkender, at man de seneste fem år ”stort set ikke har betalt selskabsskat” i det sydafrikanske land, trods en fortjeneste på over en halv milliard kroner.

De forskellige skattekneb, Associated British Foods benytter, er ikke ulovlige, og den aktuelle sag belyser derfor nødvendigheden af et internationalt koordineret opgør med omfattende skatteunddragelse.

“At dæmme op for de mekanismer, Associated British Foods benytter sig af, kræver handling på mange niveauer”, siger generalsekretær Frans Mikael Jansen i Mellemfolkeligt Samvirke.

“Vi har brug for ansvarlige virksomheder, stærkere skatte-myndigheder, bedre gennemskuelig skattelovgivning i både nord og syd, samt ikke mindst øget offentlig opmærksomhed og vilje til at ændre unfair skattepraksis”, lægger han til.

MS er en del af den internationale sammenslutning ActionAid (AA), der står bag undersøgelsen.

Ikke penge til fattige, men til skattely

Ifølge organisationens beregninger kunne selskabets manglende skattebetaling have betalt 48.000 børns skolegang i et år. Men i stedet for at bidrage til det fattige samfund bliver de enorme overskud ført til oversøiske skattely, hedder det.

“Skatter skaffer penge til lærere, uddannelse af sygeplejersker, sikrer adgang til sundhedsklinikker og rent vand”, siger ActionAids landedirektør i Zambia, Pamela Chisanga.

“Dette gælder både i fattige såvel som i rige lande. Hvis Zambia nogensinde skal blive uafhængig af internationale bistandsmidler, må landet være i stand til at indkræve nok penge til at brødføde sin egen befolkning”, uddyber hun.

I Zambia er 45 procent af børnene underernærede og 2/3 af indbyggerne har mindre end to amerikanske dollars (ca 11 kr.) om dagen at leve for. Til trods for dette betaler almindelige arbejdere og mindre virksomheder deres skat.

MS: Gør noget ved det!

Skatteunddragelse har på det seneste fået øget international opmærksomhed, og når verdens rigeste lande i G8-gruppen holder topmøde til sommer i Storbritannien vil det stå højt på dagsordenen.

ActionAid og Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer G8-lederne til at tage en presserende beslutning om at lukke huller i international skattelovgivning og bistå udviklingslande med at kunne opkræve den selskabsskat, de bør have krav på fra de multinationale selskaber.

“På det seneste har vi i Danmark kunne følge i pressen, at Skat har indhentet store summer til den danske statskasse ved at sætte fokus på store selskabers metoder inden for skatteplanlægning”, anfører Frans Mikael Janssen og fortsætter:

“Det vil gøre en enorm forskel, hvis et fattigt land som Zambia fik musklerne til at gøre det samme”

Mellemfolkeligt Samvirke støtter som en del af ActionAid lokale partnere i bl.a. Zambia, der arbejder for at opnå et mere retfærdigt skattebidrag fra de multinationale selskaber.

Multinationale selskabers skatteunddragelse i netop kobberlandet Zambia var også temaet for dokumentaristen Christoffer Guldbrandsens seneste film ’Tyveriet af Afrika’ om mineselskabet Glencore.

Man kan læse rapporten i sin helhed på
http://www.actionaid.org/publications/sweet-nothings

Rapporten dokumenterer:

* Associated British Foods har siden 2007 oparbejdet profitter på 123 millioner US dollar, og erkender, at man ”faktisk stort set ikke har betalt virksomhedsskat” i Zambia.

* Koncernen har fundet lovlige metoder til at kanalisere over 83,7 millioner dollar (13 mio. dollar om året) – eller 1/3 af profitten før skat – ud af Zambia til skattelylande, så som Irland, Mauritius og Holland.

* De zambianske myndigheder er gået glip af 27 millioner dollar som konsekvens af virksomhedens brug af skatteplanlægning og særlige skattefiduser.

Sådan undgår selskabet skattebetaling:

Siden Associated British Foods opkøbte Zambia Sugar i 2007 har selskabet betalt sin irske afdeling over 47,6 millioner dollar i såkaldt administrationsprovision, selv om virksomhedens regnskab viser, at der ikke er nogen ansatte i Irland.

Virksomheden siger, at det er en fejl, men under alle omstændigheder har Zambia som en konsekvens mistet et anslået beløb på 7,4 millioner dollars i selskabs- og kildeskat.

I november 2007 optog Zambia Sugar et banklån på 10 millioner dollars. På papiret går dette lån igennem Irland for at undgå zambiansk skat på renteydelserne. Dette har kostet Zambia omkring tre mio. dollars i kildeskat.

Med en ejerskabsstruktur der skubbes rundt mellem Irland, Holland og Mauritius har af Zambia Sugar reduceret den kildeskat, virksomheden betaler på udbytte i Zambia med omkring 7,4 mio. dollars siden 2007.

I 2007 lagde virksomheden sag an mod den zambianske regering for at få en skatterabat, der oprindelig var tilsigtet smålandbrug. På baggrund af dette faldt virksomhedens skatteprocent drastisk fra 35 til 10. Skatterabatter har kostet Zambia 9,3 mio. dollars.

Se også www.actionaid.org/sugar

Yderligere oplysninger hos:
pressemedarbejder Mads Fisker på
tlf. 60 43 43 21 eller e-mail. [email protected]
tlf. direkte hos MS: 77 31 00 39