Ifølge Amnesty Internationals vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika, Magdalena Mughrabi, giver en ny retssag ved en civil domstol i stedet for en militær domstol de 21 af saharawierne der blev ”uretmæssigt dømt” og fik lange fængselsstraffe, ”et lille håb om at retfærdigheden vil ske fyldest i sagen”.
De fleste af de 21 blev dømt for angiveligt at have været medlem af en ”kriminel bande” (det er forbudt ved lov at stille spørgsmålstegn ved Marokkos ”territoriale integritet”, og dermed landets kolonisering af Vestsahara, som marokkanerne betragter som en del af Marokko) og have dræbt medlemmer af de marokkanske sikkerhedsstyrker.
Systematisk tortur
De 21 saharawier der blev dømt, har siddet i fængsel siden de blev anholdt efter at den såkaldte Gdeim Izik-protestlejr, hvor omkring 15.000 saharawier fredeligt demonstrerede imod den marokkanske kolonimagt, blev brutalt ryddet med blandt andet brug af gummi- og rigtige kugler, tåregas og vandkanoner i november 2010.
En af dem er Sidahmed Lemjayed, der var med til at arrangere Gdeim Izik-lejren. Han er desuden præsident for CSPRON, en organisation der sætter fokus på Marokkos tyveri af Vestsaharas naturresurser i strid med international lov.
Lemjayed benægter på det kraftigst anklagerne imod ham, og siger at han netop blev dømt på grund af hans arbejde for et frit Vestsahara. Han fik en livstidsdom i 2013, og ifølge en rapport fra CSPRON fra sidste år, bliver han og andre politiske fanger ”dagligt udsat for systematisk tortur og anden mishandling”. Ifølge rapporten har han derfor pådraget sig en række lidelser, herunder smerter i lever, ryg, øjne og fødder.
Dette billede harmonerer med en rapport fra FN’s specialrapportør for tortur Juan Mendez fra 2013, hvor han beskriver et ”systematisk mønster af tortur” i fængsler i Vestsahara.
En fair retssag i et ufrit tortur-land
Amnesty International mener derfor ikke, at det er nok at saharawierne får en ny retssag. Anklagerne om tortur skal også undersøges, for at den bliver fair.
”Nu må de marokkanske myndigheder sikre, at de får en fair retssag denne gang, der er i tråd med internationale standarder, og at beskyldningerne om tortur og anden mishandling bliver undersøgt af uafhængige og upartiske myndigheder. Det er afgørende, at den nye retssag ikke tillader bevismateriale fremskaffet under tortur”, siger Magdalena Mughrabi fra Amnesty International i en pressemeddelelse.
Amnesty International betragter Afrikas sidste koloni Vestsahara og dennes kolonimagt Marokko som en af verdens fem værste torturstater, og Freedom House betragter Vestsahara som et af de mest ufrie lande i verden, set i forhold til civile og politiske rettigheder.