Nye EU-krav skal gøre op med dyngerne af elskrald

Elektronisk affald i Dhaka, Bangladesh.
Foto: Zabed Hasnain Chowdhury/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

1. april 2022

Det skal være slut med mobiltelefoner, der går itu, lige efter garantien er udløbet, og t-shirts, som mister farven efter et par ture i vaskemaskinen. Det mener EU-kommission, som onsdag præsenterede forslag til, hvordan vi reducerer de store mængder af værdifulde materialer, som ender i europæiske skraldespande hvert eneste år.

”Vores forslag for en cirkulær økonomi er begyndelsen på en æra, hvor produkter vil blive designet på en måde, som gavner alle, respekterer planetens grænser og beskytter miljøet. Mange europæiske forbrugere vil spare penge ved, at vi giver et længere liv til telefoner, tøj og mange andre produkter,” siger EU’s miljøkommissær Virginijus Sinkevičius.

Krav til holdbarhed og reparation

De nye tiltag kan gavne i EU, men også andre steder på kloden. Bjergene af elektronisk affald vokser år for år. I 2019 blev der kasseret 53,6 millioner tons elskrot, og i år 2030 forventer eksperterne, at vi kommer helt op på 74 millioner tons elektronisk affald. Noget af det ender i giftige affaldsdynger i Afrika.

Stig Bomholt, der er bestyrelsesformand i Repair Café Danmark, har tidligere fortalt Globalnyt, at mange af de elektroniske produkter er lavet, så de er vanskelige at reparere. Det kan være, fordi mobiltelefoner eksempelvis er limet eller klikket sammen. Han efterlyser, at virksomhederne designer apparaterne, så de er nemme at reparere, og at der indføres et mærke, så forbrugeren har mulighed for at vurdere holdbarheden af et produkt, og om det er egnet til reparation.

Disse tiltag er netop blandt EU-kommissionens forslag.

Derudover vil EU skærpe sine krav til produkters miljøbelastning. Det er endnu ikke bestemt, præcist hvilke krav, der vil gælde fremover, men polikerne kigger blandt andet på faktorer såsom holdbarhed, om produkterne kan repareres, energiforbrug samt at lave et minimumskrav om genbrug i produkterne.

På pressemødet onsdag blev EU’s ansvarlige for den grønne omstilling, Frans Timmermanns, spurgt om, hvad der vil ske, hvis virksomheder ikke overholder kravene. Svaret var kontant:

”Hvis de ikke overholder reglerne, vil de ikke have mulighed for at sælge deres produkt på EU’s marked.”

Et andet punkt i kommissionens udspil handler om at give forbrugerne bedre mulighed for at vælge bæredygtige produkter.

Producenten skal oplyse forbrugeren om holdbarheden af produkterne samt muligheden for at reparere dem, eksempelvis ved at oplyse om tilgængeligheden af reservedele og manualer om produktets sammensætning. Alle produkter, som vil blive omfattet af lovgivningen, vil også møde krav om et digitalt pas, der fortæller om produkternes bæredygtighed.

Danmark er med

Forslagene skal som vanligt godkendes af medlemslandene og i EU-parlamentet. Danmark bakker op om forslagene. Den danske miljøminister, Lea Wermelin (S), har aktivt arbejdet for, at flere produktgrupper bliver omfattet af krav om bæredygtighed, lyder det fra miljøministeriet i en pressemeddelelse.  

”Vi skal væk fra en ’brug og smid væk-kultur’, hvor alt for meget af vores affald bliver brændt af og udleder CO2. I stedet skal vi have produkter, der holder længere, kan repareres, bliver genbrugt eller kan genanvendes. Det kræver blandt andet, at vi stiller krav til virksomhederne om, at deres produkter skal belaste miljøet og klimaet mindre fra start til slut. Med det nye forslag hæver vi barren markant. Det er et stort skridt mod et Europa med mere cirkulær økonomi og et lavere forbrug,” siger miljøminister Lea Wermelin, efter præsentationen af det nye forslag onsdag.