Nyt liv i Ugandas opposition

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Vibeke Quaade

Det var ikke med løftede arme og i en sejrsrus at den kontroversielle ugandiske oppositionspolitiker og tidligere FN diplomat Olara Otunnu vendte tilbage til sit hjemland. Kun få mennesker langs vejene med velkomstflag i hænderne, ingen vejafspærringer og ikke noget megastort sikkerhedsopbud.

Alligevel var der ikke tvivl om at begivenheden markerede optakten til Ugandas næste præsidentvalg i 2011. Hele det ugandiske pressekorps fyldte ligeså tæt og godt op i Entebbe lufthavn ved Olara Otunnus ankomst lørdag morgen 22. august , som medierne i de seneste uger havde dækket hans snarlige tilbagekomst. Og da han ved velkomstreceptionen på Serena Hotel i hovedstaden Kampala samme aften sagde:

Uganda står overfor en dyb national krise. Hvis ikke det næste valg bliver frit og fair, så ender Uganda i samme blodige situation som Kenya i 2008, gav det genlyd i forsamlingen af de omkring 250 særligt inviterede gæster fra et bredt politisk spektrum.

For Otunnu forventes at blive manden som vil samle landets ellers
noget trætte og splittede politiske opposition imod den nuværende
præsident Museveni , og sørge for at udfaldet af valget om to år ikke er givet på forhånd.

Der er formentlig blevet arbejdet bag kulisserne i længere tid, men først i maj måned i år kom der antydninger frem i offentligheden om at Olara Otunnu var på vej tilbage til Uganda.

Spændingen blev straks tændt. I den politiske elite vidste alle hvad Otunnus tilbagekomst betød: Et værdigt alternativ til den ellers så håbefulde oppositionskandidat Kizza Besigye havde tabt slaget to gange; først ved præsidentvalget i 2001, derefter igen ved flerpartivalget i februar 2006.

Blandt resten af befolkningen, dvs. majoriteten af landets 31
millioner indbyggere er Olara Otunnu mere eller mindre ukendt. 23 år er længe for en befolkning, hvor flere end halvdelen er under 15 år og gennemsnitslevealderen er 48 år. Stemmer fra den opposition, som Olara Otunne forventes at samle, er da også kritiske overfor ham.

Olara Otunnu tilhører gårsdagens politiske elite, vi kan ikke overlade fremtiden til vores bedsteforældre. Jeg kan ikke se den store forskel mellem Museveni og Olara Otunnu, blev folketingsmedlem og oppositionspolitikeren fra partiet Forum for Democratic Change (FDC) Abdul Katuntu citeret for at sige forleden til Ugandas kristiske ugemagasin The Independent.

En af de største politiske uoverensstemmelser mellem Otunnu og
Museveni har da også stået på i årevis. Selv nu hvor der hersker
fredelige tilstande i Norduganda, kalder Otunnu fortsat den mere end 20 år lange borgerkrig i Norduganda mellem Ugandas regering og rebelgruppen Lords Resistance Army (LRA), for et folkemord, planlagt af Ugandas regering. Og Museveni regeringen mere end antyder at Otunnu altid har støttet LRA. Otunnu har heller ikke været i besiddelse af et ugandisk pas de sidste 23 år, tiltrods for at han, ifølge ham selv, har ansøgt om at få et pas i alt femten gange i årenes løb.

Alligevel forventes Olara Otunnu at kunne puste liv i Ugandas
opposition. En kapabel politiker som har modet, intellektet og
kontakterne i orden til at tage en valgkamp op imod den nuværende
præsident Yoweri Museveni.

Udover a være personlige venner med diverse prominente skikkelser i Ugandas politiske top, har han også sit internationale netværk i orden. Bl.a. var han klassekammerat og delte værelse med Tony Blair,da han studerede jura på Oxford University. Senere blev han også venner med Bill og Hillary Clinton, mens de alle gik på Harward. I FN kredse færdes han også på højeste niveau, og er kendt som den kandidat, der blev slået på målstregen af Kofi Anan da han blev generalsekretær for FN. Ugandas regering nægtede at indstille Otunnu til posten til trods for at han havde både Storbritanien og USAs opbakning. I stedet blev han særlig repræsentant for børn i væbnede
konflikter under Kofi Anan i 1997-2005.

I Uganda tilhører Olara Otunnu tidligere præsident Milton Obotes
parti Uganda Peoples Congress (UPC), og har måtte forlade landet to gange for at gå i eksil. Først i 1973 da han som studenderleder arbejdede imod Idi Amin styret, senere i 1985 da præsident Museveni kom til magten.

Indtil videre har den nu 59-årige Olara Otunnu ikke afsløret et
politisk program, kun gentaget ordene ”skulder ved skulder”. Han har forklaret at hverken han alene eller andre på individuel vis kan udgøre et alternativ til det nuværende styre; at det må og skal være en fælles, demokratisk indsats at få et alternativ op at stå. Otunnu forventes da også at komme til at spille en central rolle i den nyligt etablerede Inter-Party Cooperation (IPC) som på tværs af oppositionspartierne, skal danne en fælles front mod Museveni styret.

Men foreløbig gælder det en to ugers gensynstur. Den starter i
hovedstaden Kampala, og går derefter til Øst- og Norduganda, hvor
Otunnu oprindeligt kommer fra. Planen er at han derefter rejser
tilbage til USA for en kort bemærkning, og senere i år returnerer til Uganda på permanent basis.

Vibeke Quaade er kommunikationsrådgiver i Uganda for MS Actionaid Denmark